Fraktionelt banksystem, eller hvordan gæld paralyserer økonomien

Den moderne finansverden er baseret på et såkaldt fraktionelt banksystem

Ikke angivet Ikke angivet,

30/10/2011

Den moderne finansverden er baseret på et såkaldt fraktionelt banksystem. Dette betyder, at banker kan låne mere end de har i kapitalreserve. I Danmark, og i mange andre af verdens lande, bliver rationen mellem udlån og kapitalreserve fastlåst af den totalt ukendte Bank of International Settlements, en af verdens mest magtfulde internationale organisationer, og er ifølge Basel II regelsættet 1:12,5. Det betyder, at hvis jeg går ned i en bank og laver et indlån på 1000 kroner, så kan banken låne 12500 kr ud.

Herefter følger en lille historie. For at gøre det nemmere at forstå, så bruger vi en ratio på 1:10.

I Banktopia består hele økonomien af 100 Banktopia Kroner. Disse 100 BK ejes af Banktopiansk Bank. Dette er et problem for Jens, fordi han vil gerne have en ny fladskærm, så derfor går han ned  til den lokale BB filial, hvor han låner 1000 BK. Disse penge bruger han på en fladskærm, som koster 500 BK, og bruger de resterende 500 BK til at betale sin gæld tilbage, så han nu skylder 500 BK. Eller gør han?

Fordi han skulle betale 10% rente på hans lån. Så fra at skylde 500 kroner skylder han nu 600 kroner, men de 600 kroner, som han skal betale tilbage til banken, ejes allerede af den! Hvordan skal han nogensinde kunne betale sin gæld tilbage?

Her kommer Anne ind. Anne er meget gavmild, og tilbyder Jens at hun da også kan låne 1000 kroner i banken, og så kan hun give Jens de 600 han skal bruge, hvis han altså klipper hendes hår. Da denne handel er overstået, så går Jens ned til banken og er nu gældsfri. Men nu sidder Anne med aben, og den er blevet større. Samtidig er bankens kapitalreserve forøget, så den nu kan låne op til 2000 BK. (Selve lånet ophører nemlig med at eksisterer, når det bliver betalt ind, undtagen renten. Derfor går bankens kapitalreserve fra 100 til 200 BK.)

Læg mærke til at før skyldte Jens 600, men Anne skylder nu 700. Derfor skiftes Jens og Anne med at låne 1000 kroner, indtil det ikke kan lade sig gøre mere, og de erklærer begge konkurs. Værdien af bankens gæld er nu væk, og banken går ned, økonomien krakelerer og Banktopia overgår til et militærdiktatur. Slut.

Dette foregår i verden, hver dag. Vi spiller stole dans, lige indtil der ikke er flere stole. Velfærdsstatens formål er at få denne leg til at fortsætte så længe som muligt. Derfor kan det ikke lade sig gøre at mindske staten, hvis du ikke dræber det fraktionelle banksystem, og skifter til et 1:1 system.

I virkeligheden ville Jens måske være ansat i det firma, som fremstillede hans fladskærm, men resultatet er det samme: En større og større del af økonomien går til at betale gæld.

Kilde: