Købmænd: Staten lukker øjnene for ødelæggende grænsehandel

Skatteministeriets nye rapport om grænsehandelen tegner et alt for positivt skønmaleri, mener De Samvirkende Købmænd, DSKRapporten er netop kommet ...

Klaus K,

06/05/2010

Skatteministeriets nye rapport om grænsehandelen tegner et alt for positivt skønmaleri, mener De Samvirkende Købmænd, DSK

Rapporten er netop kommet i forbindelse med regeringens annoncering af de nye livsstils-afgifter på kødfedt, alkohol og tobak, som stiger for anden gang på kun et halvt år.

"Rapporten foretager en masse skøn, som ikke dækker den virkelighed, dansk dagligvarehandel oplever. Både butikkerne og leverandørerne oplever, at grænsehandelen er steget markant i de seneste år," siger Claus Bøgelund Nielsen, underdirektør i DSK.

”Danskere på indkøb syd for grænsen køber jo ikke ”bare” øl, vin og spiritus. Indkøbsvognen bliver både større og bredere med indkøb af  store mængder kød med lav tysk moms. Samtidig handler flere og flere danskere i Sverige, hvor man kun belægger fødevarer med 12% moms og sælger sodavand og slik uden ekstra afgifter. Danskernes grænsehandel er meget mere omfangsrig, end Skatteministeriet vil være ved,” siger han.

Han trøster sig dog med, at regeringen ser ud til at tro lidt mere på tallene fra virkelighedens verden end på skatteministeriet skøn: "Regeringen vælger meget fornuftigt ikke at hæve afgifterne på øl, vin og spiritus, men kun minimumsafgiften på cigaretter og alkoholsodavand”, siger Claus Bøgelund Nielsen.

"Politikerne vil ikke indse det: Grænsehandel er et kæmpe samfundsproblem"


”Grænsehandel er ikke ”bare” et spørgsmål om arbejdspladser. Vi bliver ikke sundere af, at bilen fyldes til bristepunktet på en indkøbstur i Tyskland frem for at handle lokalt i danske butikker. Når der grænsehandles, fyldes skabe og udhuse med masser af de varer danske politikere ikke kan lide, og dermed skabes også et større forbrug – stik imod politikernes hensigter," siger han.

"Også økonomisk og miljømæssigt er det negativt med en så omfattende grænsehandel, hvor flere og flere kører stadig længere. Det her minder efterhånden mest om ”Kejserens nye klæder”, hvor et politisk flertal ikke vil indse sandheden: Grænsehandel er et kæmpe samfundsproblem," siger Claus Bøgelund Nielsen.

Her er han er på linie med sin kollega fra handelsstandsforeningen i Norge, Thomas Angell, som i foråret råbte op i de norske medier, da det blev klart, at Norge taber 10 mia norske kroner årligt på grænsehandel på grund af store norske afgiftsstigninger på alkohol, kød og cigaretter. Især cigaretterne, som koster 65 kr. i Norge, jager mange nordmænd til udlandet for at købe ind - herunder også en del til Danmark.

Danskernes grænsehandel foregår primært i Tyskland, Sverige, Polen og de Baltiske lande.

Se købmændenes pressemeddelelse


Kilde: