Udsigt til billigere fødevarer fra Sydamerika skaber frygt hos europæiske landmænd

Af Simon Espersen, 180Grader

Simon Espersen,

12/05/2011

Af Simon Espersen, 180Grader.dk

I denne måned bliver der taget hul på den femte runde af forhandlingerne om en frihandelsaftale mellem EU og den sydamerikanske toldunion Mercosur. Det er ifølge de ansvarlige for forhandlingerne  sandsynligt med en aftale i slutningen af dette år. I så fald kan europæiske og sydamerikanske forbrugere se frem til et fælles marked omfattende 750 millioner borgere.

Udsigterne til en succesfuld aftale skaber imidlertid uro hos europæiske landmænd, der frygter den sydamerikanske konkurrence.

Siden forhandlingerne mellem de to toldunioner blev genoptaget har europæiske landmænd og deres politiske repræsentanter bekæmpet forsøget på at sikre en frihandelsaftale mellem de to regioner. Argumenterne handler om katastrofale konsekvenser for landbruget i EU - kombineret med påstanden om, at de sydamerikanske lande ikke vil overholde europæiske krav til kvaliteten  - og samtidig ikke åbne for deres markeder, når det gælder den europæiske eksport. 
 
Nogle af de største modstandere af frihandelsaftalen er at finde i de lande, hvis landbrug vil blive hårdest ramt af aftalen, hvilket er Frankrig, Irland og Storbritannien. - Eksempelvis advarede den franske landbrugsminister, Bruno Le Maire, om at en fjernelse af told på import af landbrugsvarer fra Mercosur vil føre til en stigning i oksekødsimporten og fjerkræimporten på henholdvis 70 pct. og 25 pct. Hvad angår prisen på oksekød forventes et generelt prisfald på 8 procent , hvis aftalen går igennem. 

Dansk fødevareminister bakker op
En undersøgelse viser, at op imod 33.000 jobs kan gå tabt i europæisk landbrug, hvis frihandelsaftalen realiseres. Den danske fødevareminister bakker ikke desto mindre op om aftalen, selv om det kommer til at gøre ondt på danske landmænd.
 
Også fra Mercosurs side er der modstandere mod aftalen: Det gælder eksempelvis i den argentinske bilindustri. Generelt frygter man fra sydamerikansk side, at opstartende industrifortagender vil bukke under for den europæiske konkurrence.

Grundlæggende handler frihandelsaftalen om, at Mercosur får lov til at eksportere deres fødevarer toldfrit til EU - mod at man i EU får større adgang til Mercosurs marked for serviceydelser og goder - herunder det sydamerikanske bilmarked. Efter sigende har en voksende kinesisk involvering i det sydamerikanske marked været medvirkende til at presse EU til at øge samhandlen med de sydamerikanske lande. I 2010 oplevede Mercosur en vækst i BNP på 7,5 procent svarende til de såkaldte "tigerøkonomier" i asien. Navnlig væksten i Paraguay har været markant.

Global konkurrence til gavn for forbrugerne

 

Vinderne ved en sådan aftale bliver naturligvis europæiske og sydamerikanske forbrugere, der kan se frem til lavere priser på alle de varer, der udsættes for øget konkurrence.  180grader har spurgt redaktør af www.americas.dk *, præsident for Akademiet for Fremtidsforskning og folketingskandidat Niels Westy Munch-Holbek, der har en tæt tilknytning til Brasilien om udsigterne til et succesfuld aftale.

Hvordan vil den danske forbruger primært kunne opleve konsekvenserne af en frihandelsaftale med Mercosur?

”Hvis der virkelig kommer en aftale,  der giver lige adgang for Mercosurs medlemmer til det europæiske marked – men jeg tvivler, bør det få stor betydning. Priserne på en lang række varer er meget lavere end i Europa. Så jeg ser frem til godt kød til halv pris! Af samme grund grund tvivler jeg også på, at der kan laves en told- og kvotefri aftale mellem de to unioner. - Også fordi jeg kan have mine tvivl den anden vej: Det vil sige, importafgifterne fra Mercosurs side er betydelige  bl.a. på biler i Brasilien, som er det suverænt mest interessante marked i Mercosur. - Men måske er bilfabrikkerne i Brasilien involveret, og der er måske tale om en fremtidig arbejdsdeling, det vil sige at billige biler produceres i Brasilien og Argentina og mellem-plus-dyre biler i Europa. Tilføjet intern handel mellem producenterne kunne dette helt klart styrke europæiske bilproducenters position,” siger Niels Westy Munch-Holbek.

 
Hvad er din vurdering af frihandels-aftalens politiske implikationer?

”Der er ingen tvivl om at Mercosur-medlemmerne politisk foretrækker europæiske partnere - fraset Storbritannien; og der er en 100årig gammel tradition for at lægge afstand til USA. Men hvor meget det betyder i sidste ende er åbent for debat.”

Bør det have nogen betydning for den europæiske holdning, hvis Venezuela bliver fuldgyldigt medlem af Mercorsur? 

”Nej, ikke andet end at man så har endnu et medlem, hvorom det er tvivlsomt , om  de vil overholde indgåede aftaler og spille fair. Det andet land, hvor man kan have sine tvivl om troværdigheden er Argentina. Uruguay kan man stole på, Brasilien formentlig også, men så er det også overstået.”

Mercosur er en toldunion oprettet i 1991, der har Argentina, Brasilien, Paraguay og Uruguay som medlemmer, og som omfatter 250 mio. borgere.  Forhandlingerne mellem de to toldunioner blev genoptaget i maj 2010 efter at have været fastfrosset siden 2004.

Denne artikel er kommet i stand takket være penge fra 180Graders superbrugere, der har tegnet et abonnement til 39 kr. om måneden. Du kan blive superbruger ved at klikke her.

Læs mere:

www.americas.dk *er "oprettet som reaktion på den ringe og ofte misvisende information, der optræder i danske medier, undervisningsmateriale osv. om de tidligere spanske og portugisiske kolonier i Nord-, Mellem-, og Sydamerika. Uden for regionen ofte omtalt under fællesbetegnelsen Latinamerika."

Mercosur-aftale koster penge og arbejdspladser

Farmers oppose relaunch of EU-Mercosur trade talks

‘Argentina’s protectionism’ the great obstacle for EU/Mercosur trade talks

EU farm lobbies increase campaign against trade agreement with Mercosur

Mercosur-EU trade talks marred by fear of the unknown

Chinese investments encourage EU to reach Mercosur deal: EU official

Mercosur outperformed in 2008/09 recession and during 2010 recovery

Farmers oppose relaunch of EU-Mercosur trade talks

Mercosur trade deal to cost EU farmers billions: Study

http://en.wikipedia.org/wiki/Mercosur

Kilde: