Science fiction: Folkeafstemning: Grønland solgt til Mærsk!

Maj 2032: Efter en spændende folkeafstemning blev Grønland for en uge siden, det første land i verden, der blev solgt til en privat virksomhed

Ikke angivet Ikke angivet,

27/10/2013

Maj 2032: Efter en spændende folkeafstemning blev Grønland for en uge siden, det første land i verden, der blev solgt til en privat virksomhed. Efter Grønlands udmeldelse af EU i 1984 og Grønlands totale uafhængighed fra Danmark i 2020, er dette endnu et epokegørende skridt. 

Afstemningsdebatten og specielt den afsluttende partilederrunde var præget af en hidsig og særdeles indædt debat. Modsætningerne var egentlig ikke så store blandt politikerne, der alle anbefalede et nej. Men resultatet blev dog alligevel et snævert flertal for et salg. 

Dermed står samtlige indbyggere i Grønland - spæd som olding - til at få indsat 2 mio kroner på deres NEM-konto d. 1. juni. Stemningen blandt de almindelige grønlændere er euforisk i disse dage og kreditten på bankkontoen er - tør jeg godt sige - i øjeblikket ubegrænset med usædvanligt mange og lange drikkegilder til følge. (selv målt efter grønlandske forhold).

Men virkeligheden vil også dukke op for grønlænderne. Mærsk har meddelt, at væsentlige dele af lovgivningen vil blive fastholdt, men at samtlige love, der vedrører minedrift og forekomster af naturressourcer, vil blive annulleret og/eller aftaler opsagt i det omfang, erstatningsansvaret vurderes at være mindre end værdien af disse ressourcer. 

Endvidere står der en dyster fremtid foran 4/5 af de offentligt ansatte i Grønland. Købstilbudet fra Mærsk bekendtgjorde nemlig utvetydigt, at de alene agtede at beholde ca. 2.500 offentligt ansatte, mod de nuværende 13.800. Disse vil fra 1. januar næste år stå uden job. Mærsk vurderede, at hele administrationen af Grønland kunne foretages fra Esplanaden, og at væsentlige dele af alle forvaltninger tillige kunne varetages af det administrative personale, der i forvejen er ansat hos Mærsk. 

Hospitals-ansatte, skolelærere, politimænd og brand- og redningsfolk og lignende personalegrupper er dog sikret fortsat beskæftigelse. Samtlige af disse personalegrupper er dog som et led i salget opsagt med henblik på benhårde genforhandlinger af deres ansættelsesvilkår, gældende fra nytår. Af salgsprospektet fremgår det klart, at Mærsk agter at hente udenlandsk arbejdskraft i videst muligt omfang, såfremt en 12% reduktion af samtlige personaleomkostninger ikke opnås.  

Med hensyn til socialområdet, der på Grønland beskæftiger 8.200 ansatte, er disse alene stillet fyring i udsigt. Samtlige forvaltningsdirektører og politikere naturligvis også. Disse og deres familier har været blandt de mest indædte modstandere op til folkeafstemningen. 

Fremover skal de se sig om efter privat beskæftigelse. Et plaster på såret må dog være, at Mærsk klart har meldt ud, at verdenshovedkvarteret for Mærsk naturligvis fremover skal ligge i Møllertown, som Nuuk fremover skal hedde. Grønland vil ikke som nation ændre navn. 

Med hensyn til de 39.800 grønlændere, der idag modtager sociale ydelser, har beskeden fra Mærsk været benhård. Disse vil stoppe. De færreste har regnet på livstidskonsekvensen af dette, men tænkt, at de 2 mio kroner på kontoen var vigtigere. Vi har endnu til gode at se, hvorledes socialomsorgen vil udvikle sig under den nu private stat. 

Mange udenlandske faggrupper og interesseorganisationer har i den forbindelse blandet sig i den grønlandske folkeafstemningsdebat. Specielt grupper fra den tidligere koloniherrenation Danmark. Der er blevet advaret om oldnordisk ragnerok og folk, der vil komme til at ligge og dø i gaderne. Mærsk har ikke blandet sig meget i denne debat, men har dog udtalt, at man vil oprette steder, hvor enhver, der ikke måtte kunne klare sig selv, vil kunne få mad, tøj og husly. 

Reaktionerne fra det internationale samfund har været begrænsede. Statsledere verden rundt har de seneste 8 år set lignende afstemninger i 5 mikronationer, hvor afstemningsresultaterne har været tætte, men det lykkedes altså Grønland at blive den første privat ejede nation i verden. 

På børsen i København steg Mærsk-aktien kraftigt og endte ugen 21% højere trods kapitalforhøjelsen.

Kilde: