Tanker i forlængelse af sundhedsstyrelsens undersøgelsesresultat

I radioen på vej hjem fra arbejde hørte jeg nyheder

Ikke angivet Ikke angivet,

05/03/2014

I radioen på vej hjem fra arbejde hørte jeg nyheder. Nyhederne kredsede sig primært, som alle andre nyhedsmedier, om uroen i Ukraine. Men imellem disse nyheder kom en nyhed der i en påfaldende grad antændte mig mere.


Sundhedsstyrelsen er nemlig pr. dags dato ude med resultaterne af deres sundhedsundersøgelse. En undersøgelse der viser, at vi danskere er blevet sundere - fysisk. Vi spiser sundere, mere variereret, motionerer mere, og de unge drikker endda mindre alkohol. De mange livsstilseksperter, coaches, teraupeuter og ernæringseksperter sidder og råber hurra og drikker et tilforladeligt glas rødvin. Men også kun ét - ellers er det nemlig ikke sundt.


Den fysiske sundhed er derfor bedre end længe. Forstå mig ret - det er en god ting. I hvertfald når det står alene.

Sundhedsstyrelsen har nemlig også taget pulsen på den mentale sundhed. Et nyt begreb, omend man i filosofien og antikken ofte diskuterede aspekterne ved en sund tankevirksomhed - et sundt hoved om man vil.

Bl.a. via den romerske poet Juvenal, som skrev et digt, der senere blev til det latinske udtryk: "Mens sana in corpore sano". Som groft oversat til multimodialt dansk betyder: "Et sundt hoved i en sund krop!". Et udtryk vi måske har glemt i dag.


Den førnævnte undersøgelse viser nemlig, at på trods af den fysiske sundheds bedring, er den mentale sundhed i frit fald. Særligt i blandt unge piger / kvinder. Den fokuserede rettethed mod den fysiske sundhed har levnet meget lidt tid og plads til at dyrke og motionere (om man vil) den mentale sundhed.


Undersøgelsen viser os derfor, at danskerne evner en sund krop, men famler i forhold til det sunde hoved - den mentale sundhed.


På The Museum Of Modern Art i New York hænger der et maleri af den belgiske surrealist René Magritte. Maleriet har titlen: "La Faux Miroir" - "Det Falske Spejl". Måske er billedet en god temperaturmåler på vort samfund anno 2014. Vi ser på os selv og hinanden med et falskt spejl. Vi fokuserer, ofte entydigt, på det ydre, på det umiddelbare, på det hurtige og på det firkantede. Vi ser tøjmærker før personlighed, vi ser muskler før vi ser hjerte, vi ser teraupeuter før vi ser familie, vi ser kalorier før vi ser værdi. Sådan kunne jeg blive ved. Og bevares - jeg skriver subjektivt. Jeg vedkender mig, at dette står for egen regning. Det gør jeg gerne, eftersom denne tendens skræmmer mig alvorligt meget.


En anden René vi ofte glemmer er René Descartes. Han var ikke belgisk, men fransk, og satte sig ned foran sit stearinlys og filosoferede over, hvorvidt hovedet adskiller sig fra kroppen. Hvorvidt kroppen var et målestok for menneskelivet, eller snarere om det var det mentale, dvs. evnen til at tænke der gjorde os til mennesker. Han nåede frem til at tanken var skelsættende for det menneskelige liv - det levede liv. Heraf den famøse betegnelse: "Cogito ergo sum" - "Jeg tænker derfor er jeg!".


Imidlertid er vi holdt op med at tænke. Vi er egocentriske, fraværende og ensidigt fokuseret på kroppen - såvel egen som andres. Der er meget lidt plads til personlighed, værdier og hjerterum. Gamle grundpæle i et ofte lykkeligere fundament end i dag.

Vi opererer med bydeform, snarere end hjerteform.


Aldrig før har så mange mennesker henvendt sig til psykologer, teraupeuter, eksperter m.m., for at få hjælp til at være til. At være dem selv - at være menneske - at være i orden.


Allesammen grundelementer i et menneskeligt liv. Jern Henrik sagde i en tegneserie engang: "Det bedste du kan gøre er, at blive god til at være dig!". Det skal vi tilbage til. At være god til at være sig selv. At være og føle som et menneskeligt menneske, snarere end en fabrikeret krop i et ikke menneskeligt hoved og tankevirksomhed.


Et samfunds mentale sundhed skal være i fokus. Det er via den mentale sundhed, at overskuddet anspores. Det er her vi bygger fundamentet for vores levede liv. Det er her vi er mennesker!

Anspor din fysiske sundhed, men anspor den ansvarligt og forsvarligt. Glem ikke at det der gør dig menneskelig er din forudsættede evne til at tænke, føle og mærke.


"De fleste mennesker eksisterer. Få mennesker lever" skrev Oscar Wilde. Vi skal være menneskelige mennesker. Vi skal føle, mærke og tænke.


Med andre ord:


Vi skal huske at leve, mens vi eksisterer.

Kilde: