Bankunionen: Fire grunde til at blive ude

Professor dr

Torben Mark Pedersen,

05/05/2014

Professor dr. merc. Finn Østrup fra CBS har skrevet en kronik med fire grunde til, at Danmark skal holde sig ude af bankunionen. Læs den.

Fra november 2014 træder den europæiske bankunion i kraft, og den vil tvungent omfatte alle eurolande, men ikke-eurolande har mulighed for at tilslutte sig. Regeringen har meldt ud, at den vil overveje dansk tilslutning.

Finn Østrig fremfører fire argumenter, her gengivet meget kortfattet, for, at Danmark ikke skal tilslutte sig.

1. Bankunionen har intet med Danmark eller danske interesser at gøre, men er opstået, fordi især Tyskland under eurogældskrisen har følt sig tvunget til at støtte de gældsplagede eurolande i Sydeuropa. Tyskland har ønsket indflydelse på bankerne i disse lande.

2. Danmark kan blive tvunget til fremover at støtte kriseramte og underkapitaliserede banker i andre eurolande. Og dette scenarie er langt mere sandsynligt end, at eurolandene kommer til at understøtte danske banker.

3. Det kan få katastrofale konsekvenser for dansk økonomi, såfremt ECB sklle beslutte at lukke Danske Bank, Nykredit eller Jyske Bank. Den mulighed foreligger. Og det er betænkeligt, at deltagerlande i bankunionen kan have en interesse i at lukke udenlandske banker, så deres egne banker får en konkurrencefordel.

4. Bankunionen vil efter al sandsynlighed betyde, at det bliver dyrere at være bankkunde.

Læs resten af kronikken for en uddybning af argumenterne.

Finn Østrups frygt for, at danske banker (og dermed danske bankkunder) kommer til at hænge på regningen for redningen af sydeuropæiske banker, deles af bankdirektørerne i de største banker ifølge en artikel i Berlingske. En del af den fælles europæiske bankunion, som de 18 eurolande er blevet enige om, og som Danmark skal sige ja eller nej til, indeholder nemlig bestemmelser om, at såfremt en europæisk bank krakker, skal de øvrige banker i bankunionen dække tabet. Og den udgift vil de danske banker meget nødigt have, efter at de allerede har betalt et tocifret milliardbeløb under finanskrisen til at dække tab i forbindelse med danske bankkrak.