Billige varer trykker dansk løn - Arbejdsmarked - Samfund

Fagbevægelsen vil ikke erkende, at international samhandel med lavtlønslande udgør et væsentligt problem for danske lønmodtagere

Ikke angivet Ikke angivet,

17/03/2014

Fagbevægelsen vil ikke erkende, at international samhandel med lavtlønslande udgør et væsentligt problem for danske lønmodtagere. De fornægter ganske enkelt eksistensen af markedskræfterne.

Cheføkonom i LO, Jan Kæraa Rasmussen, er ikke overbevist om, at importen fra Kina påvirker løndannelsen så betydeligt som opgjort i analysen.

»I hvert fald er der samlet set ikke tydelige tegn på, at de kortuddannedes timeløn er sakket efter de øvrige grupper på det private arbejdsmarked,« siger han.

Nej tilgengæld er antallet af arbejdsløse i netop lavtlønsgruppen eksploderet, som konsekvens af høje overenskomstbestemte mindstelønninger, hvilket har skubbet de svageste lønmodtagere ud i et liv på permanent overførselsindkomst.

Fagbevægelsen burde varetage deres medlemmers interesser, i stedet for interesserne hos deres politiske venner på venstrefløjen og kræve reformer af den offentlige sektor, samt af overførselsindkomsterne og skattesystemet, så medlemmernes konkurrenceevne kan genoprettes.

I stedet kommer de med nye konkurrenceevne ødelæggende, socialistiske forslag, der naturligvis skal finansieres af medlemmerne selv via skattesystemet og overenskomster.

Det handler derfor om, hvad vi kan gøre for ikke at lade denne gruppe i stikken, mener Anita Vium Jørgensen, der er økonom i 3F.

»Vi skal hjælpe folk over i andre jobfunktioner med mere varieret og fleksibelt indhold, for det er det, vi skal konkurrere på fremover,« siger hun.

Jan Kæraa Rasmussen, cheføkonom i LO, er enig i, at det handler om at få opkvalificeret lønmodtagerne. Han peger på uddannelse til de kortuddannede som afgørende i den sammenhæng.

»Det er vigtigt, at samfundet styrker denne gruppes muligheder for omstilling og dygtiggørelse, så de kan fastholde deres tilknytning til arbejdsmarkedet,« siger han.