Danskernes private gæld

Lige siden huspriserne begyndte deres himmelflugt, har jeg bekymret mig for konsekvenserne af den voldsomme private gældsætning

_slettet_bruger_14664 Ikke angivet,

19/12/2014

Lige siden huspriserne begyndte deres himmelflugt, har jeg bekymret mig for konsekvenserne af den voldsomme private gældsætning.

Citat:

"Fra 1995 til 2009 voksede danskernes gæld med 124,7 procentpoint - 1.614 mia. kr. - og en normal dansk husholdning skylder nu to-tre gange, hvad den tjener på et helt år efter skat. Det viser tal fra Eurostat og Nationalbanken."


Altså en gældsætning på 1.614.000.000.000 kr, eller 288.000 kr for hver enkelt dansker.
Hvordan skal vi kunne betale gælden?
Nogen (Nationalbankdirektøren) påstår at det ikke er noget problem, fordi vores formue er blevet tilsvarende større.Det har jeg svært ved at forstå logikken i - derfor et lille tankeeksperiment:


Hvis vi nu ser på Danmark som et lukket system, og for overskueligehedens skyld indskrænker befolkningen til 2 personer, som handler med hinanden. Den ene kommmer med et forslag: Jeg køber dit hus til overpris og du køber mit hus til overpris. Pengene låner vi af hinanden.

Det kan gøres endnu simplere: Du låner mig 1 million, og jeg låner dig 1 million. Så har vi begge to 1 million at handle for. Jamen det er da logik..

Så længe de to kun handler med hinanden, er der vel ikke noget problem i det. Men hvis de bliver fristet til at købe varer i udlandet, og betale med de lånte penge, så har vi balladen. Der er jo ikke nogen reel værdi bag pengene.

Nu er Danmarks befolkning ikke kun 2 personer, men det ændrer ikke på min pointe. Vi kan ikke låne af hinanden, og derved skabe rigdom.

En forklaring kan være at vi i virkeligheden ikke har lånt af hinanden, men lånt i udlandet. Hvis det er tilfældet, kan vores samlede gæld til udlandet altså på få år være vokset med hundreder af milliarder kr. Og vi har gjort os dybt afhængige af andres velvilje.

Jeg har ikke den dybere indsigt, men jeg kan lægge to og to sammen. Man kan ikke låne sig til rigdom.

Før eller senere bliver det til fattigdom.

Kilde: