Pas på med kreditforeningslån !

Som de skrev i Børsen i går skovler kreditforeningerne penge ind på bidragssatser, ialt 18 mia

Lars Nygaard,

18/09/2014

Som de skrev i Børsen i går skovler kreditforeningerne penge ind på bidragssatser, ialt 18 mia. kr i 2014.

Det står hen i det uvisse, hvad pengene skal bruges til, idet kreditforeningerne konsekvent ikke vil fortælle, hvor mange af pengene der bruges til forøgede kapitalkrav, de såkaldte Basel-3 krav, og hvor mange, der blot skal lune deres lommer, eller dække tab på deres erhvervsforretninger.

Klart er det ihvertfald, at bidragssatserne er steget meget, og forholdsvist mest på afdragsfrie lån og helt korte lån som F1 og F2.

De hårdest ramte er F5-lånerne, idet der typisk skal betales en overkurs for at komme ud af disse lån, og det kurstab der er, kan ikke fradrages.

Eksempel:

Der er lånt 1.000.000 kr til en rente på 2,5 % for 2 år siden.

Skal man ud af dette lån, skal man købe obligationerne tilbage for en kurs på ca. 105, dvs. at

det koster 1.050.000 kr at komme ud af dette lån.

Kurstabet er, hvis det ikke er opstået i forbindelse med en ejendomshandel, i modsætning til renter ikke fradragsberettiget, så de 50.000 kr er nettokroner.

------------------

Specielt Nykredit/Totalkredit, der som kundeejet kreditforening burde foregå med et godt eksempel, har ført an i stigningen i bidragssatser, og tjener bare i år over 8 mia. kr. En stigning fra 4 mia. kr i 2008.

Meget uetisk hæver man ikke bare bidragssatserne på nye lån, men derimod også på eksisterende lån. Så har man optaget et lån ved Totalkredit, kan man sagtens risikere måneden efter at få et brev om, at bidragssatsen har ændret sig. Det må man så bare acceptere, da det er for dyrt at opsige lånet.

Nykredit har netop tabt en sag i højesteret. I forbindelse med overtagelsen af Totalkredit i 2003 havde de lavet en aftale med konkurrencerådet om ikke at udnytte deres nye markedsposition til at sætte bidragssatserne op. Det gjorde de så alligevel, men blev stoppet af højesteret i juni 2014, der gav konkurrencerådet medhold i, at Nykredit skulle overholde den indgåede aftale.

Dette stopper imidlertid ikke Nykredit. For at undvige aftalen oprettes nye låneaftaler istedet i Totalkredit, der ikke er omfattet af aftalen med konkurrencerådet, og nu kører bidragssatsmøllen for høje omdrejninger, således at stigninger på 50-100 % er helt normalt for nogle lånetyper.

Hvis man vil undgå, at være overladt til Nykredit/Totalkredits eller de andre kreditforeningers forgodtbefindende skal man vælge et lån fra Jyske Bank og Handelsbanken, der garanterer en fast rente i den periode renten er lagt fast.

Det er skammeligt, at de hæderkronede kreditforeninger på den måde svigter deres kunder.

Kilde: