Askov Efterskole vil undervise i demokrati

De unge har stærke og markante holdninger til livet og verden – men det kniber mere med at finde ud af, hvor de kan sætte dem i spil

Ikke angivet Ikke angivet,

12/04/2012

De unge har stærke og markante holdninger til livet og verden – men det kniber mere med at finde ud af, hvor de kan sætte dem i spil. Derfor opretter Askov Efterskole nu en ny linje for 10. klasserne – Demokra10 – med fokus på ret og pligt i det moderne samfund.

Verden omkring os har forandret sig

Forstander for Askov Efterskole Helle Barnhøj er ikke i tvivl om, at der er et behov for den nye 10-klasse.

”Vores verden bliver stadig mere globaliseret og kompleks, og det flytter ved vores muligheder. Vi har fået flere demokratiske rum at gå ind i og flere kanaler at få indflydelse igennem, men de mange muligheder kan også være svære at finde rundt i.”

Danmark har en rolle i det internationale samfund, som kræver noget af vores unge mennesker, hvis de skal kunne begå sig, siger Helle Barnhøj.

”Vi har et af verdens mest velfungerende demokratier med en unik chance for at forme fremtidens Danmark. Men for at blive aktiv medspiller i demokratiet kræver det indblik i den demokratiske proces.”

 

Budskabet: Politik er relevant og handler om dig!

Beskeden til de unge er klar: selv om de endnu er et par år fra at kunne stemme, så er politik vigtigt. Målet med den nye 10-klasse er derfor at vække de unges interesse for politik og demokrati.

”Det er vigtigt, at vi kan få flere unge til at interessere sig for vores demokrati og den politiske debat. Hvis de nye generationer ikke engagerer sig i politik, kommer samfundet til at lide under det, og de unge sætter sig uden for indflydelse på den verden, de lever i. De unge skal opleve, at politik er relevant og har betydning for deres liv,” siger efterskolelærer Henrik Hjorth Petersen, der er en af initiativtagerne til Demokra10-klassen.

 

Fokus på ret og pligt

På Askov Efterskoles ny 10-klasse “Demokra10” vil eleverne lære om deres demokratiske rettigheder og pligter og få indblik i de politiske ideologier.

Ved at arbejde med både dansk og international politik får de indsigt i det politiske spil og spin og indblik i de mekanismer, der ligger bag.

Undervisningen bliver projektorienteret og emnebaseret og skal række udover efterskolen, så eleverne oplever ikke blot at “lege politik”, men rent faktisk ser sig selv som en del af demokratiet.

Demokra10  bliver for elever på 10. årgang med opstart i skoleåret 2012-13.

Kilde: