Djævlen ligger i detaljen

Dansk erhvervsliv er i lommen på bureaukrater

Karl Iver Dahl-Madsen,

01/09/2011

Dansk erhvervsliv er i lommen på bureaukrater. En tilsyneladende uendelig strøm af regulativer bebyrder erhvervsfolk i en grad, så de forhindres i at gøre det, de er bedst til. Nemlig skabe forretning, der er til gavn for Danmarks velstand. Bureaukratiet bremser væksten markant – for nylig eksemplificeret med stagnationen i dansk fiskeopdræt (Politiken 10. august 2011).

Fiskeopdræt er verdens hurtigst voksende fødevareerhverv med en årlig global omsætning på 100 milliarder kroner, men Danmark og EU er hægtet af denne udvikling. Primært på grund af et miljøbureaukrati, der nidkært regulerer branchen efter, hvor meget foder og andre stoffer der puttes ind i opdrættet – i stedet for hvor meget forurening der kommer ud af det. Bureaukratiet bevirker bl.a., at selv miljøforbedrende ændringer af dam- eller havbrug kræver nye miljøgodkendelser.

Jørn Jespersen, direktør i Dansk Miljøteknologi, udtalte til Politiken, at embedsmændene har "bureaukratisk træghed og indbygget modvilje mod at lægge reguleringen om." Hertil svarede en kontorchef i Miljøstyrelsen, at: "Djævlen ligger jo i detaljen, og det er sjældent særlig enkelt at omsætte overordnede anbefalinger til en bekendtgørelse."

Kontorchefens udtalelse er jo et skoleeksempel på bureaukratisk tankegang. Som sociologen Max Weber redegjorde for, fungerer bureaukratiet upersonligt ved hjælp af reglementer, arkiver osv. som reducerer den enkelte borger og virksomhed til et sagsnummer. I begyndelsen er der måske gode grunde for reglerne, men med tiden får bureaukratiet sit eget liv og æder sig ind på flere og flere detaljer. Det er dybt skadeligt for det private initiativ og hermed den vækst, som skal vedligeholde vores velstand. 

En mindre bureaukratisk forvaltning af fødevareproduktionens miljøforhold, baseret på miljømål og udlederkrav, vil både gavne miljøet og produktionen.

Kilde: