Forsker: Lille Holger er vores flugt fra Libyen og Japan

Af Camilla Paaske Hjort, 180Grader

Camilla Paaske Hjort,

31/03/2011

Af Camilla Paaske Hjort, 180Grader.dk

Når feel good-historien om den 3-årige Holger, der i weekenden i 24 timer blev væk i Tranum klitplantage, fortsat er en folkekær tophistorie i medierne og et hit af dimensioner i valget af emner for Facebook-statusopdateringer, skyldes det, at historien er langt nemmere at overskue end de historier, der ellers præger mediebilledet i denne tid. Det mener samfundskritiker og forsker på Danmarks Pædagogiske Universitet, Lars-Henrik Schmidt.


”Vi har svært ved at forholde os til menneskeheden i bredere forstand – det er nemmere at forholde sig til historier om individer,” siger Lars-Henrik Schmidt til 180Grader på spørgsmålet om, hvorfor historien om Holger i den grad optager de danske sind.

Verden truer

Lars-Henrik Schmidt mener, at den nuværende situation med en krig i Libyen, hvor Danmark er involveret, og en angstprovokerende katastrofe i Japan direkte påvirker Holger-historiens popularitet i positiv retning:


”Vi kan ikke forholde os til konsekvenserne af at være en krigsførende nation i Libyen, og vi bryder os ikke om at forholde os til konsekvenserne af naturkatastrofe og atomudslip i Japan. Situationen i Japan åbenbarer et højtudviklet lands sårbarhed, og det er ubehageligt for os. Vi kan derimod forholde os til en historie om en lille rødhåret dreng, der blev væk, og at nogle måske burde/skulle have gjort noget andet end det, der blev gjort.”


Noget tyder på, at Lars-Henrik Schmidt har en pointe: I dagene lige efter søndag, hvor Holger blev fundet, overgik historien om Holger, som BT i den anledning døbte ”rekord-Holger”, både krigen i Libyen og situationen i Japan i popularitet: Holger trak 1.025.000 besøg på bt.dk, hvilket langt overgik interessen for samtlige andre historier på bt.dk.


Det forholder sig åbenbart som den populære, liberale, samfundsrevsende video-blogger Martin Thorborg sagde i sin seneste videoblog på YouTube: ”Vi er i krig med Libyen. Vi har soldater i Afghanistan. Japan er ved at eksplodere. Og imens er Danmark i 4 dage fuldstændigt paralyseret over en lille dreng, der er løbet væk.”

Holger giver os håb

Dagen efter Holger blev fundet, kunne man i medierne læse en historie om en anden 3-årig dreng. Han var blevet kvalt i sin elefanthue på legepladsen i sin daginstitution. Hvorfor fylder denne tragiske historie ikke nær så meget i medierne, som historien om Holger, der jo basalt set bare er en historie om en lille dreng, der har det fint?

”Modstillingen mellem de to drenges historier er yderst relevant,” siger Lars-Henrik Schmidt, der igen nævner overskueligheden som en faktor: ”Vi har brug for en overskuelig historie, der indgyder os håb. Det gør Holger. Da Holger var væk, var hans historie åben: Vi kunne gøre noget i håb om, at han kunne reddes. Og nu kan vi glæde os over, at han blev reddet. Men den anden lille dreng kan vi ikke trække noget håb ud af. Hans skæbne er afsluttet, og tilbage står kun skammen over hans meningsløse død, som igen er ubehagelig for os at skulle forholde os til.”


Internationalt er Holgers historie ikke usædvanlig: Ifølge det amerikanske National Center for Missing and Exploited Children forsvinder omkring 800.000 børn om året i USA alene. Tallet dækker over anmeldte sager om forsvundne personer under 18 år, der er væk i 48 timer eller mere. Cirka 500.000 af disse børn dukker uskadte op igen inden for få dage.


Verden over er der på ethvert givent tidspunkt mindst 1,2 millioner forsvundne børn ifølge International Centre for Missing and Exploited Children.

Denne artikel er kommet i stand takket være penge fra 180Graders superbrugere, der har tegnet et abonnement til 39 kr. om måneden. Du kan blive superbruger ved at klikke her.

Kilde: