Hundeavler: Min hund er på forbudslisten, fordi racen ikke er medlem af Dansk Kennel Klub

Et flertal i regeringens hundeudvalg vil ikke anbefale politikerne at forbyde hunderacer for at komme aggressive hunde til livs

Ole Birk Olesen,

20/01/2010

Et flertal i regeringens hundeudvalg vil ikke anbefale politikerne at forbyde hunderacer for at komme aggressive hunde til livs. Men hvis politikerne alligevel gør det, så stiller udvalget en liste med 14 racer til rådighed for dem, som de kan tage udgangspunkt i. Fælles for de 12 af racerne er, at de ikke er registreret under Dansk Kennel Klub. Af de to, som er med i DKK, er den ene staffordshire bull terrieren, som Dansk Kennel Klub, der sidder med i udvalget og ellers bakker op om listen, anbefaler at man sletter fra listen.

Margit Thor avler den sydafrikanske boerboel, som er kommet med på listen. Hun tør godt komme med et bud på, hvorfor den er med.

"Dansk Kennel Klub sidder jo med i udvalget, og da boerboelen ikke er en race under Dansk Kennel Klub, så er det jo dejligt nemt at skubbe problemet over på racer, som ikke er med i deres regi," siger hun til 180Grader.dk.

Margit Thor forstår ikke, hvorfor lige netop hendes hunde påstås at være særligt farlige eller vanskelige at have med at gøre.

"Jeg ved ikke, hvor de har deres informationer fra. Der har som for alle andre racers vedkommende været eksemplarer af boerboel, som har måttet aflives, enten fordi de blev født med et dårligt temperament, eller fordi deres ejere ikke formåede at håndtere dem ordentligt. Men i forhold til f.eks. en rottweiler, så mener jeg, det er nemmere at opdrage en boerboel, som ikke kræver samme hårdhed og konsekvens i opdragelsen. Den er ikke så skarp og dominant, som en rottweiler er," siger Margit Thor.

Vibeke Knudsen, der er kommunikationskonsulent i Dansk Kennel Klub og har været klubbens repræsentant i hundeudvalget, vil dog ikke høre tale om, at listen skulle være sammensat med udgangspunkt i racer, som lige præcis ikke er medlem af Dansk Kennel Klub.

"Det er noget sludder," siger hun til 180Grader.dk og fortsætter: "Udvalget har læst hundebøger og har talt med fagfolk og ud af det, er vi nået frem til disse racer. Udvalget har haft en række faglige drøftelser og sagt, at det er disse racer, som man bør kigge mere koncentreret på."

Når jeg kigger ned over listen, så tænker jeg, ´hvad har f.eks. boerboelen egentlig gjort for at fortjene en plads på den liste´?
"Så må jeg bare sige, at den har ikke gjort noget, man kan dokumentere. Men der sidder nogen mennesker med kendskab til tingene, som bl.a. følger lidt med på nettet og kigger efter, hvilke racer man går efter, når der bliver arrangeret hundekampe, og hvilke racer der er populære i de kredse, der interesserer sig for kamphunde."

Så det er fordi, det ofte er en bestemt type mennesker, der gerne vil have den slags hund?
"Ja og nej. De typer hunde kan godt holdes hos nogle mennesker, som kan finde ud af at håndtere dem ansvarligt, men når de bliver populære hos en helt anden slags mennesker, som enten ikke aner, hvad de har med at gøre, eller som decideret har i sinde at være skræmmende, så bliver kombinationen af hund og fører uheldig."

Men er en boerboel da mere vanskelig at holde som udgangspunkt end f.eks. en rottweiler, som ikke er på listen?
"Ja."

Hvor har du det fra?
"Hvis du vil være sød at læse på nettet, så vil du kunne se det."

Jeg synes, at jeg har læst en del på nettet om hunde, også om boerboel, og jeg kan ikke finde belæg for at påstå, at en boerboel skulle være vanskeligere at holde end en rottweiler.
"Det er ikke en race, som bør befinde sig i ret mange menneskers hænder. Det mener vi at kunne sige på baggrund af den hundeerfaring, som er i vores ganske store organisation, bl.a. har vi en række mennesker, som bedømmer hunde rundt omkring i hele verden. Boerboelen er ganske vist ikke anerkendt som race hos os, så den bedømmer de ikke, men vi har da en dommer hos os, som har spurgt interesseret til, hvordan man bedømte boerboel hos de mennesker, der har den slags hunde. Og han fik at vide, at boerboel-hunde, der ikke udviser aggression overfor dommeren får en dårlig bedømmelse. Der er masser af detaljer og masser af viden, som man ikke kan dokumentere, men vi lægger vores viden sammen, så godt vi kan, og så prøver vi at kigge på, hvordan det kan gøres så fornuftigt som muligt," siger Vibeke Knudsen.

Kilde: