Kønskvoter og menneskerettigheder

Kønskvoter strider mod menneskerettighederne

Gunnar Langemark,

28/01/2011

Kønskvoter strider mod menneskerettighederne. Det er eksplicit forbudt at forskelsbehandle folk pga deres køn - også i forhold til adgang til arbejde.

FNs menneskerettigheder:

Artikel 2.
Enhver har krav på alle de rettigheder og friheder, som nævnes i denne erklæring, uden forskelsbehandling af nogen art, f. eks. på grund af race, farve, køn, sprog, religion, politisk eller anden anskuelse,... national eller social oprindelse, formueforhold, fødsel eller anden samfundsmæssig stilling. ..

Artikel 23.
1. Enhver har ret til arbejde, til frit valg af beskæftigelse, til retfærdige og gunstige arbejdsvilkår og til beskyttelse mod arbejdsløshed...

Som jeg læser ovenstående - så står der at enhver har ret til frit valg af beskæftigelse - uden at blive forskelsbehandlet på grund af sit køn. Når man er "i markedet" for bestyrelsesposter - så er det altså ikke lovligt, hvis man ikke kan få en bestemt bestyrelsespost, alene på grund af ens køn.

Hvis kønskvoter ikke strider mod FNs menneskerettigheder, så må I sgu kalde mig Mads.
Man tillader sig at kræve en bestemt kønssammensætning. Det er formel forskelsbehandling af kønnene. Iflg. Artikel 2 er dette forbudt indenfor de områder der nævnes i erklæringen.
I artikel 23 nævnes retten til arbejde og frit valg af beskæftigelse.

Hvis man vil forskelbehandle på det område - så siger det sig selv, at det strider imod menneskerettighederne.

Jeg forstår godt den gode hensigt. Men hensigten helliger altså ikke midlerne. Og at man vil bryde menneskerettighederne for at opnå sit mål - er altså ikke i orden.

Man kunne argumentere med, at en bestyrelsespost ikke er arbejde. Det ville dog være lidt søgt - idet de fleste kalder det man laver i bestyrelsen for "bestyrelsesarbejde". Så kunne man sige at det ikke er arbejde fordi man ikke er ansat men udpeget. Men selvstændige er jo heller ikke ansatte. Og ministre er jo også udpeget.

Så kunne man sige, at der ikke er tale om forskelsbehandling - fordi ALLE, af begge køn, bliver behandlet lige: Der skal bare være en bestemt ligelig sammensætning af køn i en bestyrelse, og hvis du tilfældigvis tilhører det køn der er for mange af, så har du ikke adgang til jobbet.

Men også dette argument er underlig søgt. For i praksis betyder det jo, at du - iflg loven - møder en forskelsbehandling på grund af dit køn og at dit køn vil være en hindring for at få et bestemt arbejde.

Det eneste værdige vi kan gøre er at følge menneskerettighederne, og være "kønsblinde" i vores lovgivning og i vores måde at besætte stillinger på.

Det ville være lidt for vidtgående efter min mening, hvis man begyndte at krænke menneskerettighederne - alene med det formål at få en "pæn" kønssammensætning i bestyrelserne.

Kilde: