Kulturkampen 2001-2011, R.I.P.

Weekendavisens Jesper Vind Jensen har et langt interview med undertegnede i denne uges udgave

Peter Kurrild-Klitgaard,

16/07/2011

Weekendavisens Jesper Vind Jensen har et langt interview med undertegnede i denne uges udgave.  Det er, som de fleste af avisens artikler, ikke tilgængeligt på nettet, men her er et kort udpluk fra artiklen "Han overså de små knapper" (15.VII.2011):

»Overordnet starter det med en liberal kulturkamp og ender som en langt mere national-konservativ kulturkamp,« siger Kurrild -Klitgaard, der fokuserer på tre ting: først Anders Fogh Rasmussens oprindelige formuleringer om kulturkampens mål, dernæst den gennemførte politik og endelig befolkningens værdimæssige holdninger ti år efter regeringsskiftet i 2001.

»Fogh opstillede nogle abstrakte mål og satsede på, at hans ministerhold ville forstå det og føre det ud i livet. Man må sige, at flere af hans folk ikke havde sjælen med. Måske også, at de ikke fik klare nok instrukser. Hvis man kigger på, hvad der er gennemført af forbud, reguleringer og omfordelinger osv., er den praktisk gennemførte politik i klar modstrid med, hvad der var ånden i Anders Foghs oprindelige vision for kulturkampen.

Faktum er i dag, at danskerne ikke er blevet mere herrer over eget liv. De kan ikke disponere over en større del af deres egen indkomst. De er begrænset af flere forbud. Det er gået den stik modsatte vej i forhold til, hvad der blev skitseret som udgangspunktet. Kernen var at få gjort danskerne mere uafhængige og frie, og det er ikke lykkedes.« Professoren drager en klar konklusion: »Hvis formålet med kulturkampen var at påvirke danskernes holdninger i en mere borgerligliberal retning, så har den været en fiasko. Det er sort på hvidt.«.

Denne konklusion er forholdsvis ligetil at fastslå påpeger Peter Kurrild -Klitgaard.

»Der er meget klar videnskabelig dokumentation af, hvordan borgernes syn på en række fordelingspolitiske og værdimæssige spørgsmål har udviklet sig. Flere undersøgelser viser, at danskerne aldrig var mere blå - det vil sige liberalt orienterede - end ved det folketingsvalg i 1998, hvor Venstres Uffe Ellemann-Jensen var få stemmer fra at vinde magten. Siden dengang er de danske vælgere så overordnet set blevet mere røde. De, der har flyttet sig afgørende, er de borgerlige vælgere: De er siden 1998 flyttet ind på midten af det politiske spektrum.« 

[...]

Et relevant spørgsmål er, hvorfor de borgerlige vælgere er rykket mod venstre? Her vurderer Kurrild -Klitgaard, at det meget vel kan være Anders Fogh Rasmussens egen retorik og politik, der tilsammen har forårsaget afliberaliseringen.

Kilde: