LA kan ikke forklare, hvorfor det skulle give maksimal indflydelse at gå med i en regering

LA vil nu ikke længere udelukke, at de vil deltage i en kommende borgerlig regering

Torben Mark Pedersen,

13/07/2014

LA vil nu ikke længere udelukke, at de vil deltage i en kommende borgerlig regering. Det har de hidtil afvist med argumentet om, at de ville have større indflydelse ved at stå uden for.

Hvorfor har LA skiftet kurs?

Der er ikke nogen eksterne faktorer, der kan begrunde politikskiftet. Ingen store ændringer i det politiske billede. Det må altså alene være interne faktorer, der har fået LA til at skifte holdning til regeringsdeltagelse. Partitaktik eller en større personlig ambition om at komme i regering.

Det bekræfter Anders Samuelsen på Facebook: "[kursskiftet] (...) er et udtryk for, at vi har været igennem tre lærerige og udbytterige år med den nuværende folketingsgruppe." Hvad præcis i deres personlige udvikling, der har ændret sig, så det i dag skulle give maksimal politisk indflydelse at gå med i en regering frem for at stå uden for, står hen i det uvisse, men det må jo være noget med deres mavefornemmelse?

Det hedder endvidere: "Danmark har brug for at der er et ægte borgerligt, liberalt parti i en regering, og at det ikke bare bliver en ny flok socialdemokrater plus/minus 1½ pct..." - ja fint nok, ingen liberal-borgerlig kan være uenig i det, men hvad har det at gøre med, om LA får maksimal indflydelse ved at gå i regering? Det står stadig hen i det uvisse. For det forsikres stadig, at "Det at komme i regering er ikke et mål i sig selv. Vi deltager kun, hvis det er ad den vej vi kan sikre Liberal Alliance maksimal indflydelse."

Hvis partilederen end ikke kan forberede formuleringen af en begrundelse for et så markant kursskifte, så det er klart, hvordan han mener, at LA skulle kunne maksimere sin politiske indflydelse ved at gå med i en regering frem for at stå uden for, eller hvorfor den vurdering pludselig har ændret sig uden nogen eksterne årsager, så har man da både et politisk og kommunikationsmæssigt problem. For det giver sig selv, at det ikke kan være de "tre lærerige år", der pludselig ændrer det billede.

Det er meget ærgerligt, at LA's politikskifte er så dårligt begrundet, og at de end ikke kan forklare, hvorfor det pludselig skulle maksimere LA's indflydelse (eller i hvilket scenarie, det vil være tilfældet) at få med i en regering frem for at stå uden for, som de hidtil har ment. Det tyder på en beslutning, der er truffet med maven og med følelserne og ikke med hovedet og fornuften.

Personligt kan jeg ikke forestille mig noget realistisk scenarie for regeringskonstellationer efter et valg, hvor det vil være en fordel for det liberale Danmark, at LA går i regering. En LA flertalsregering er ikke et realistisk scenarie.

LA er stadig et nyt parti, der ikke helt har udviklet sin politik, hvor en tredjedel af folketingsmedlemmerne klart underperformer, som ikke har evnet at skabe fremgang siden valget på trods af Venstres nedtur, og som aldrig har formået at formulere en egenltig vision for et liberalt Danmark - og alligevel begynder de at tåge om at komme i regering. Svært at se, at der skulle komme noget godt ud af det.

Kilde: