Løgnen om de 500.000 arbejdspladsr

I den kommende måned vil det sikkert blive gentaget igen og igen, at 500

Villi John Petersen,

25/04/2014

I den kommende måned vil det sikkert blive gentaget igen og igen, at 500.000 arbejdspladser i Danmark er afhængig af, at vi er en del af Det indre Marked i EU. Jeppe Kofoed, Bent Bendtsen, Morten Helveg og Ulla Tørnæs hævder det, så mon ikke Jens Rohde hævder, at det er mindst en million arbejdspladser.

Der henvises til en publikation fra Dansk Industri ”Et bedre Europa – et stærkere Danmark”, hvor der står, at ca. 2/3 af eksporten – d.v.s. 500.000 arbejdspladser - går til det Indre Marked. Og det er sandt.

Det er derimod ikke sandt, at Danmark nødvendigvis skal være med i Det indre Marked, for at kunne sælge sine varer til EU-landene. Sandheden er, at ingen ved, hvilket antal arbejdspladser, det drejer sig om.

Helt sikkert er det imidlertid, at det ikke er 500.000, for selv om Danmark - som Norge og Schweiz - stod helt uden for, ville en stor del af eksporten naturligvis kunne fastholdes.  

En mindre afhængighed af EU´s bureaukrati kunne vel også effektivisere erhvervslivet, især sikkert landbruget med mindre stive regler tilpasset danske forhold. Desuden kunne en større åbenhed mod resten af verdens lande, bl.a. BRIG-landene sikkert rette op på det, der evt. tabes.

Mest effektivt, tror jeg, det ville være, hvis Danmark brød den nærmest ideologiske fastkurspolitik – tilknytningen til Euroen - og lod kronekursen flyde. Fastkurspolitikken var i høj grad til gavn, da Schlüter indførte den efter Anker Jørgensen og ”Afgrundens Rand”.

Men nu er situationen en anden, og der er stor tillid til den danske økonomi udlandet. 

Hvis kronekursen i en periode blev flydende, ville det nok føre til en mindre nedjustering i forhold til Euroen, hvilket ville være til gavn for væksten her i landet. Det viser erfaringerne fra dengang Sverige lod kronen flyde i 90´erne. Det satte gang i den svenske økonomi, der indtil da, havde været stagnerende.

En langt større devaluering er netop den medicin de sydeuropæiske lande ikke kan anvende, fordi de medlemmer af euroen. Disse lande vil aldrig kunne sætte gang i væksten, uden at de massive offentlige besparelser, det ville kræve,  udløste indre uro, strejker og optøjer – hvilket selvfølgelig igen ville bremse væksten, før den overhovedet kom i gang.

Det bliver nok nødvendigt at indsætte den tyskdominerede EU-hær, som f.eks. uroen i Ukraine måske kan foranledige bliver oprettet. Ovennævnte Jens Rohde er i hvert fald fortaler ”for en stærk fælleseuropæisk (dvs.Unionen. VJP) linje mod Putin”. (læserbrev i JP, d. 24.4.2014

Kilde: