Når man skaber et monster

Når man tilvejebringer eller skaber et altødelæggende monster i videnskabens, eller i underholdningens tegn og placerer det blandt mennesker, går d...

Morten Binns,

10/12/2014

Når man tilvejebringer eller skaber et altødelæggende monster i videnskabens, eller i underholdningens tegn og placerer det blandt mennesker, går det som regel galt. Sådan har vi ihvertfald set det på film, men der er stor forskel på film og virkelighed. Da Dr Frankenstein eller dem, som placerede King Kong midt i New York erkendte, at "den er sgu ik go den her", satte de alle kræfter ind på at aflive monstrene. 

Sådan er det ikke i Danmark. Når vi nu har set hvordan politireformen, den snart et år gamle akuttelefon 1813 og den nyeste kreation "skolereformen" har hærget samfundet, bliver de af ophavsmændene stadig omtalt som ufejlbarlige succeser. 

Akuttelefonen 1813, som jeg i kraft af mit hverv som ambulancebehandler er et stakkels offer for, hærger fortsat for fuld styrke, og kræver sine mange daglige ofre. En del af befolkningen, nyder dog godt af 1813, det er dem som kan få en skatteyderbetalt ambulancetur til sygehuset med diagnoser som "drukket alkohol hele natten - nu kvalme", "gåsehud, der har bredt sig", "sure opstød og kvalme", "haft mareridt - nu urolig" og så er der selvfølgelig dem, som i nattelivet hvis ven eller veninde, har fået for meget at drikke, ønskes ekspederet til sygehuset af en af de 17 ambulancer, der om natten er til rådighed i hele Region Hovedstaden (17 ambulancer til 1.700.000 borgere). 

Men de virkelige ofre for 1813 er sundhedspersonalet på hospitalerne. Vi i ambulancerne med vores henholdsvis 3, 5 og 8 års uddannelse kører èn tur af gangen, sætter patienten i centrum, yder den service vi kan, vi smiler pænt, vi bader os i komplimenter og får ofte at vide at vi er dygtige og søde. Men så overleverer vi patienterne til en af regionens akutmodtagelser, der alle efter klokken 10 om formiddagen, minder om scener fra en Libysk borgerkrig. Patienterne ligger på gangene og personalet løber stærkere end nogensinde.

Ifølge tal fra Herlev hospital havde de i august måned haft ca 18.000 patienter mere igennem akutmodtagelsen end i hele 2013. Region Hovedstadens 47 ambulancer kunne i samme periode bryste sig af at have kørt 15.000 ture mere end i 2013 og alligevel hævder vores øverste chefer og Herlevs øverste chefer at vi skam ikke kører flere ture eller har fået flere patienter. Det er en grufuld hån mod det personale som lægger sig syge på stribe, som knokler for at få afdelingen til at hænge sammen, eller som i det hele taget bare prøver at opretfulde et minimum af troen på at de blev læger, sosuassistenter, laboranter, portører, rengøringsassistenter, sygeplejersker fordi de ville gøre noget godt for borgerne fremfor at udfærdige ligegyldig dokumentation og ellers høre på en øvre ledelse, som negligerer meget åbenlyse problem stillinger.

Men hvad kan vi gøre. Vi kan for det første tage 1813, som iøvrigt lugter langt væk af DJØF`sk bestillingsarbejde, op til en grundig revurdering fremfor at besvare al kritik med "begyndervanskelligheder" og så skal vi lige have en ekstrabevilling på et par millioner. Vi kan yde opbakning til det nystiftede parti "Dit-Mandat", som netop kæmper for, at afbureaukratisere sundhedssektoren og iøvrigt give folk medbestemmelse, og så kan vi bede folk om at tage ansvar for deres eget liv. Hvis almindelige mennesker turde tage ansvar og lige mærke efter, om de nu har behov for en dyr transport og overflødig hospitalsindlæggelse på influenza symptomer og lignende, så kunne vi måske få tøjret det 1813 monster nogle har sluppet løs, men at aflive det kræver indrømmelser fra skaberne.

God fornøjelse

Kilde: