Socialminister Manu Sareens udtalelser gjort til grin af hans eget "flagskib" - Socialtilsynene!

En institution bliver lukket af ministeriet 1

Ikke angivet Ikke angivet,

29/09/2014

En institution bliver lukket af ministeriet 1. januar 2014 – herefter er det ikke muligt for stedet at drive døgntilbud, og alt tilsyn og kontrol med stedet ophører. Problematikken har været der i 3 år, så det er absolut ikke et pludselig opstået problem, men man har ikke reageret på tingene.

I desperation søger man den 5. december 2013 den stedlige kommune om dispensation til at fortsætte som opholdssted, indtil man kan få en permanent tilladelse. Man får et blankt afslag 12. december, bl.a. på baggrund af vejledning fra ankestyrelsen.

Hermed er stedet forpligtiget til at meddele de kommuner, der har børn og unge på stedet, at de skal finde ny anbringelse – dette meddeler man i sit svar til ministeriet, at man vil gøre.

Men virkeligheden er, man fortsætter driften som intet er hændt, og man underetter ingen om den manglende tilladelse – i mere end 8 måneder kører stedet uden tilladelse, uden tilsyn og kontrol, imod alle regler om udsatte børn og unges retssikkerhed!

Socialminister Manu Sareen har i kampen mod fejl i anbringelser af børn og unge søsat sit flagskib, Socialtilsynene, der skal sikre, der ikke sker fejl som man har set i en række sager, sidst i ”Esbjerg sagen”. Ministeren har helt tillid til, at Socialtilsynene er garanter for, at de udsatte børn og unges retssikkerhed tilgodeses, som det er tiltænkt i serviceloven – min i nogle tilfælde er det absolut ikke den rolle, socialtilsynet ser sig selv i!

Socialtilsynet har som opgave et føre tilsyn med opholdsstederne, og de godkender nye opholdssteder.

Institutionen indsendte i midten af januar 2014 en ansøgning til socialtilsynet om godkendelse som opholdssted.

Det fremgår af ansøgningen, at ministeriet havde givet stedet påbud om at indstille alle aktiviteter pr. 1. januar 2014 – så socialtilsynet kan på ingen måde være i tvivl om, stedet ikke havde nogen form for godkendelse som døgntilbud.

Alligevel igangsætter socialtilsynet en godkendelsesproces sideløbende med stedet ulovligt kører som døgntilbud – der er ingen dispensationsmuligheder, men man lader tilsyneladende som om, man ikke er opmærksom på, stedet er lukket af ministeriet.

Da jeg begærer aktindsigt, og samtidigt gør kraftigt opmærksom på problematikken, svarer med at:

Man har ikke modtaget informationer om institutionen fra den stedlige kommune. Man kan ikke se sammenhængen mellem ministeriets lukning og døgntilbuddet.

Når man læser de svar, kan man undre sig over, socialministeren mener, det er kompetencer, han har samlet i socialtilsynene!

Socialstyrelsen slår i et svar fast, at den stedlige kommune har overdraget til socialtilsynet, og det uanset hvad, ene og alene er socialtilsynets ansvarsområde, og de skulle handle. Socialstyrelsen lægger pres på socialtilsynet vedr. oplysninger på Tilbudsportalen, og efter anden henvendelse vælger socialtilsynet at fjerne stedet der! Institutionen var ene og alene godkendt som kostskole, og døgnophold var betinget af denne godkendelse. Da denne godkendelse inddrages 31. december 2013, må man ikke have børn og unge i døgntilbud – det vidste stedets forstander, der allerede i midten af december 2013 informerede medarbejderne på stedet om dette, og at medarbejderne ikke måtte omtale den manglende godkendelse, for så ville stedet lukke og de ville være arbejdsløse – og det lader til, at arbejdspladser er vigtiger end udsatte børn og unges retssikkerhed.

Socialtilsynet begynder at medvirke aktivt til at omgå reglerne, da de efter min henvendelse bliver nødt til at informere 11 kommuner om, stedet ikke er godkendt til døgntilbud.

Man vælger dog at gøre det således, det kun fremgår, problemet omhandler tilden efter 1. juli 2014 – hele starten af 2014 eksisterer ikke, selvom de fleste kommuner har haft børn på stedet i den periode.

Da kommuner beder om dispensation til at bruge stedet, informerer man kommunerne om, de kan bruge servicelovens § 4 stk. 4 – det er en akut paragraf, der omhandler akutte, nødvendige anbringelser, hvor der ikke findes godkendte tilbud – hvis brugen af denne paragraf viser, hvor høj det faglige niveau i socialtilsynene er, så ville alle være bedst tjent med, at opgaven var blevet liggende i kommunerne!

Man begynder også at fifle med datoer o. lign.

Så det socialtilsyn, som socialminister Manu Sareen siger, skulle sikre os mod fejl i anbringelser, deltager nu aktivt i fortsættelse af en ulovlig praksis, og de fortsætter en godkendelsesproces, så institutionen kan fortsætte – skal et sted, der bliver lukket af ministeriet, men som fortier dette og fortsætter ulovligt have mulighed for godkendelse – hvad undlader de at fortælle næste gang – at de, som det er sket, laver magtanvendelser, hvor et barn brækker et håndled?

Men kommunerne er absolut ikke uden ansvar.

Der er kommuner som Ballerup, der tilsidesætter offentlighedsloven, og ikke vil give aktindsigt – og de er ikke den eneste af de 11!

Man kunne have en forventning om, at kommunerne informerede forældrene til de anbragte børn om, at deres børn havde være placeret på et sted, der ikke var godkendt – men nej! Kommunerne over en bred kam har fortiet dette for forældrene, og man har fortsat samarbejdet med stedet.

Der er kommuner, der har indgået kontrakter med stedet om kostskoleophold i april 2014 – hvor stedet var lukket – der ikke foretager sig yderligere end at konstatere, at stedet nok snart bliver godkendt!

Og institutionen selv…

Alene det man bliver lukket, men fortsætter driften, siger vel alt – de magtanvendelser, der har fundet sted fra 1. januar 2014 og frem til 1. september 2014, hvor er de sendt hen, og hvordan kan man overhovedet behandle magtanvendelser i en forvaltning, når stedet, der udfører dem, slet ikke er godkendt??

Hvordan kan man sidde overfor en samarbejdspartner (kommune) i februar 2014 og fortælle om barnet og fremtiden, når man ved, man slet ikke må tilbyde den ydelse, man fakturere kommunerne for hver måned.

Hvordan kan man indgå en kontrakt i april 2014, hvor man er lukket – det er i min optik bedrageri, men tilsyneladende vil ingen reagere på det – og forældrene får intet at vide osv. osv.

Manu Sareens fantastisk flyvende flagskib, socialtilsynene, har med deres manglende evne til at udøve deres myndighedsopgave gjort socialministerns udtalelser fuldstændigt til grin – udsatte børn, unge og deres familiers retssikkerhed er fuldstændigt ligegyldige, når det kommer til at bevare arbejdspladser og kammeratskaber.

Synd der ikke findes medier, der gider bruge tid på emner som dette - men skal der læses 30 sider aktindsigt, og det ikke kan forklares over telefonen, så er det tilsyneladende for kompliceret - eller emnet er uinteressant. Dermed kan tingene så fortsætte...

De bedste hilsner

[email protected]

Kilde: