Vi har brug for en opstand

De sidder i Folketinget, og de vedtager år ud og år ind love på samlebånd, som gør det nødvendigt for kommunerne at bruge stadig flere kræfter på...

Ikke angivet Ikke angivet,

26/10/2014

De sidder i Folketinget, og de vedtager år ud og år ind love på samlebånd, som gør det nødvendigt for kommunerne at bruge stadig flere kræfter på at administrere og kontrollere den endeløse strøm af bureaukrati.

Nu er der flere akademikere end dagplejere i Haderslev og Tønder. I de øvrige otte kommuner i avisens område nærmer de to kurver sig hinanden og vil mødes i løbet af ganske få år. Den udvikling er ikke i sig selv et bevis for, at Danmark er ved at kvæles i offentligt bureaukrati, for det er jo naturligt nok, at der bliver færre dagplejere, når vi får færre børn, men når man kan finde flere og flere akademikere i rådhusenes kontorlandskaber, er det et tegn på, at vi lever i verdens formentlig mest overregulerede samfund. Og det er ikke sundt.

JydskeVestkystens artikler i dag viser, at mens antallet af ansatte i vores ti kommuner samlet er faldet med 7,6 procent siden 2008, er der blevet 20,5 procent flere akademikere. Det er noget skidt, men det er vigtigt at sige, at det på ingen måde er en anklage mod jurister, økonomer, psykologer og alle de andre, der har gået længe i skole. De er gode og kloge mennesker, som gør deres arbejde godt og samvittighedsfuldt.

Når det er noget skidt, at der bliver flere akademikere og færre varme hænder, skyldes det derimod, at vi så netop i kommunerne bruger pengene forkert. Kommunernes vigtigste opgave er at levere de kerneydelser, der er tættest på borgerne. Det gælder eksempelvis børnene i institutionerne og folkeskolerne, plejen af vores ældre og handicappede, socialrådgiverne og jobcentrene. Og det siger sig selv, at når der relativt bliver flere ansatte, der skal administrere, bliver der færre ude i marken hos borgerne.

Det er først og fremmest 179 menneskers skyld, at det er sådan. De sidder i Folketinget, og de vedtager år ud og år ind love på samlebånd, som gør det nødvendigt for kommunerne at bruge stadig flere kræfter på at administrere og kontrollere den endeløse strøm af bureaukrati. Hver ny enkeltsag afføder krav om lovgivning fra profileringssyge MF'ere. Dansk Socialrådgiverforening spurgte i foråret sine medlemmer, hvor megen tid de brugte på henholdsvis administration af regler og på kontakt med borgerne. Svaret var chokerende: 86 procent af tiden gik med bureaukrati og 14 procent med borgerne.

Det er tid til en folkelig opstand mod regeltyranniet.Det kan faktisk kun gå for langsomt

leder jv 26.okt.2014

 http://www.jv.dk/artikel/1862402:Dagens-Leder--Vi-har-brug-for-en-opstand


Kilde: