Fede aber går løs på turisterne

En bøde på 4000 britiske pund er ikke nok til at holde turisterne fra at gøre det: Fodre Gibraltars haleløse aber på toppen klippehalvøen på Spanie...

Hans Christian Davidsen,

05/11/2014

En bøde på 4000 britiske pund er ikke nok til at holde turisterne fra at gøre det: Fodre Gibraltars haleløse aber på toppen klippehalvøen på Spaniens sydkyst. Da en hollandsk familie åbner for en pose lækkerier, opstår der i løbet af få sekunder en udviklet form for massehysteri blandt aberne på toppen af klippen. Budskabet om det spiselige breder sig som en steppebrand med skingre skrig, der kan oversættes til: Så er der gratis flødeskumskage til alle!

En gruppe fedladne hanaber ved vomme og bryster kommer løbende ned ad stenvejen, da de hører, at der er spiseligt i farvandet. På klippekanten sidder en ung kvinde, der er tæt på at blive torpederet af abe-horderne. I sidste øjeblik får hun sig reddet i sikkerhed, da jeg råber til hende, og aberne fortsætter med direkte kurs mod kaloriebomben, som de slet ikke har brug for.

Jo, de har ret, når de siger, at aberne minder meget om mennesket. Vi spiser også løs, selv om vommen er stor nok i forvejen, og vi brager også igennem afspærringen til supermarkederne, når der er udsalg.

Tålmodigheden er ved at slippe op i Gibraltar. Halvdelen af de velnærede berberaber risikerer at blive sendt tilbage til Nordafrika, hvor de stammer fra. Hanner er blevet skudt, og hunner er blevet steriliseret med indsprøjtninger. Lige lidt har det hjulpet. Når de ikke spiser, så parrer de sig, eller lader instinkterne få frit løb over for turisterne. De stjæler taske, punge og poser i håb om at få noget lækkert.

- Aberne har mistet frygten for mennesker. De forbinder dem med lækkerier som slik og chokolade, siger Gibraltars miljøminister, John Cortes, til det britiske dagblad The Telegraph.

For få år siden blev den britiske klippekolonis godt 28.000 indbyggere udsat for en abeplage, da de yngste af dyrene tog turen ned fra klipperne til byen og gik på jagt i byens skraldespande. Sågar i hotelværelser og lejligheder blev der fanget aber. For kort tid siden blev en kvinde, der gik tur med en barnevogn, bidt i benet og måtte på sygehuset. I 2012 toppede angreben med over 60 abebid om året. Mere end et bid om ugen.

SE FOTOS HER

Tilbage til Marokko

Myndighederne overvejer at sende halvdelen af de cirka 250 aber tilbage til Marokko, hvor de kom fra. Den haleløse race macaca sylvanus findes ellers kun i Marokko og Algeriet.

Der er usikkerhed om, hvordan der overhovedet er kommet til Gibraltar. Nogle mener, at araberne indførte dem, da de havde herredømmet over den iberiske halvø frem til 1492. Andre gætter på, at det var englænderne, der havde dem med sig, da de besatte klippen i 1704.

Myndighederne i Gibraltar har lanceret kampagnen »Få vores aber tilbage til naturen« for at få folk til at holde op med at ofre dyrene. Ét er de gentagne angreb på turister, noget andet er, at aberne i stigende grad bliver ramt af menneskenes livsstilssygdomme, overvægt, sukkersyge og hjerte-kar-sygdomme.

At sende en del af bestanden tilbage til Marokko er sidste udvej, forsikrer miljøministeren. For aberne er Gibraltars stolthed og største turistattraktion.

Symbol på kolonien

Under Anden Verdenskrig var de ved at uddø, og havde det ikke været for premierminister Winston Churchill, var det formentlig også gået den vej. Libsbetingelserne var hårde under krigen, og dyrene blev ramt af en dødbringende sygdom. Til sidst var der kun en halv snes aber tilbage. I det britiske kongedømme er aberne en legende. Det hedder sig, at aberne lavede så megen larm, at englænderne blev advarede om et forestående angreb fra de fransk-spanske tropper i slutningen af 1700-tallet.

Med vanlig sans for fængende overskrifter proklamerede Winston Churchill, at »Union Jack risikerer at blive strøget fra Gibraltar-klippen, når den sidste abe er væk«. Churchill satte aberne på finansloven og fik flere importeret fra Marokko.

I dag sørger aberne da også for, at Gibraltar er på landkortet i briternes bevidsthed. Spanierne har stadig ikke helt affundet sig med, at briterne sidder på Gibraltar. General Franco forsøgte at ryge briterne ud af Gibraltar ved at lukke grænsen til den lille eksklave. Det fik spanierne dog ikke megen positiv publicity ud af, og da Spanien søgte om medlemskab af det europæiske fællesskab - dengang EF, nu EU - var et af kravene, at grænsen til iberiske halvø skulle genåbnes. Det blev den med Spaniens optagelse i 1986.

I konflikt med Spanien

Spanien og Storbritannien strides dog stadig med jævne mellemrum om retten tilden vigtige landtange ved indsejlingen til Middelhavet. Konflikten eskalerede i 2013, da den britiske prins Edward officielt besøgte Gibraltar. I protest valgte de daværende spanske dronning Sofia at blive væk fra den britiske dronning Elizabeths 60 års regentjubilæum. Samtidig hævdede en jetskiløber fra Gibraltar at være blevet beskudt med gummikugler af den spanske kystvagt. Briterne nedlagde protest i EU, mens spanierne benægtede, at begivenheden havde fundet sted.

Trusler om afgifter

Som modsvar anlagde Gibraltar et kunstigt rev ud for tangen. Angiveligt for at lokke fisk til. Men spanierne blev sure, da deres fiskere ikke fik så meget i nettet derefter. Svaret blev en trussel om 50 euro i grænseafgift. Altså 50 euro ved kasse 1 hver gang en af Gibraltars indbyggere ville krydse grænsen til Spanien - hvilket næppe nogensinde ville gå inden for EU. 

- Vi er overbeviste om, at Gibraltar en dag bliver en del af Spanien, siger det spanske udenrigsministeriums direktør Ignacio Ibánez til Channel 4 News.

Men så skal Gibraltars vilde aber tæmmes først. Og ironisk nok har Spanien selv to enklaver på Marokkos kyst, Ceuta og Melilla, som Spanien nægter at give slip på til Marokko.

TIPS

Kommer du i bil til Gibraltar, så lad den stå på den spanske side. Det er meget nemmere, og du har slet ikke brug for bil i Gibraltar, hvor alt kan nås til fods. I La Linea de La Concepción findes parkeringspladser og parkeringskældre til venstre lige før grænsen.

Kommer du i bil, er det også bedst at komme tidligt på formiddagen, når trafikken endnu ikke er helt så slem. Hen imod middag kommer der ofte en kæmpe kø af biler ved grænseovergangen.

Gibraltar har britiske pund, men du kan sagtens klare dig med betalingskort eller euro.

FAKTA OM GIBRALTAR

Der er jævnligt dårlig stemning mellem Spanien og Storbritannien på grund af striden om Gibraltar. Britiske kystvagtskibe på patrulje og spanske fiskere for tæt på Gibraltar har ofte ført til hårde ord.

  Der bor omkring 30.000 mennesker på Gibraltar, der er lidt over seks kvadratkilometer stor.

  Der har været flere folkeafstemninger, hvor indbyggerne kunne bestemme deres tilhørsforhold. Den seneste var i 2002, da et meget stort flertal stemte imod, at der skulle være delt suverænitet over Gibraltar. Flertallet ville fortsætte med at være under den britiske trone.

Kilde: