EN LILLE ÅBEN ØKONOMI

Den danske EU-debat har længe været præget af overfladiske floskler uden reelt indhold

Sasha Renate Bermann,

27/12/2013

Den danske EU-debat har længe været præget af overfladiske floskler uden reelt indhold. Igen og igen bliver de afspillet på repeat til forsvar for EU medlemskabet. En af favoritterne, som europaterne tit hiver frem til forsvar for stortset alle EU tiltag er "fordi vi er en lille, åben økonomi". Den vil utvivlsomt blive brugt flittigt under EP-valget af de borgerlige europater og bør derfor demonteres i god tid. 

Først og fremmest skal det pointeres, at Danmark selvfølgelig er en lille, åben økonomi - ingen tvivl om det. Der skal heller ikke herske tvivl om, at jeg ønsker at Danmark fortsat skal være en (lille) åben økonomi. Det jeg anholder, er argumentet om at FORDI Danmark er en lille, åben økonomi, bør vi være medlem af EU. 

Argumentet har reelt intet hold i virkeligheden af flere årsager. Her kan nævnes, at værdien i et EU medlemskab forværres kraftigt over tid. Ser vi tilbage på 1980 fyldte EU 26% af verdens økonomien, men over tid reduceres dette til sølle 15% i 2020. Derefter vil det formentlig blive reduceret yderligere. EU politikken burde være fremadskuende, i stedet for at romantisere over fortiden. EU vil betyde mindre og mindre, mens andre økonomier dominerer stadigt mere, dermed bør Danmark indstille sig på denne nye verdens orden ved at søge handelsaftaler med den øvrige verden for det er der væksten og velstanden skal skabes. Det 21. århundrede tilhører ikke EU. Og her er et andet problem med europaternes tese, for som EU medlem må Danmark nemlig ikke forhandle nye handelsaftaler på plads. Det skal EU gøre på vegne af Danmark. Dermed er Danmark reelt ikke i stand til at re-positionere sig i en ny verdens orden med handelsforbindelser til lovende markeder. I stedet må Danmark vente på det fodslæbende EU. At være medlem af EU betyder ydermere, at Danmark er isoleret fra den voksende, øvrige verdensøkonomi takket være EUs omfattende protektionisme såsom toldmurer, kvoter, forbud, etc. Et medlemskab af EU vil med andre ord betyde, at Danmark er låst inde med en række kriseramte lavvækst økonomier, isoleret fra det 21. århundredes boom. 

Derudover er Danmarks største handelspartnere Tyskland, Sverige og Storbritannien, på den ene side, og Kina, USA og Norge på den anden side. De 3 første er, som bekendt EU medlemmer, om end Storbritannien formentlig ikke vil være det om et årti. De 3 sidstnævnte er, som bekendt ikke EU medlemmer. Dermed vil et flertal af hovedhandelspartnere for Danmark i fremtiden være udenfor EU. Dertil skal lægges, at Storbritannien er spået til at blive en større økonomi end Tyskland i 2030 ifølge CEBR. Giver det i så fald mening, at isolere sig med et mindretal af sine handelspartnere? Giver det mening at isolere sig med de handelspartnere, der performer ringest? Hvad er i så fald europaternes rationale? Dette har jeg endnu til gode at høre...... Læs resten på Realistisk Set: http://www.loadingdesigner.com/nyheder.html  

Kilde: