EU-USA frihandelsaftale, det sidste borgerlige håb?

En af de få elementer ved EU, der stadig kan samle mange borgerlige bag projektet er frihandel; frihandelsaftaler med tredjelande såvel som frihand...

Sasha Renate Bermann,

21/09/2013

En af de få elementer ved EU, der stadig kan samle mange borgerlige bag projektet er frihandel; frihandelsaftaler med tredjelande såvel som frihandel EU medlemstater imellem på indre marked. Derfor er en af de væsentligste emner, for borgerlige, på EUs dagsorden, da også frihandelsaftalen med USA, der forhandles netop nu. Den vækker begejstring i borgerlige rækker, fornemmer jeg, men her er hvorfor I lige så godt kan sænke forventningerne:

På den anden side af atlanten skal Obama have flertallet både hos repræsentanternes hus og hos senatet for at få frihandelsaftalen på plads. Men i repræsentanternes hus sidder republikanerne på flertallet. Kan man forestille sig, at de, modstanderne,  vil forære en demokrat den sejr? Demokraterne bør, udfra taktiske hensyn, ikke få den fjer i hatten, at de fik en frihandelsaftale med EU på plads – det er trods alt den eneste frihandelsaftale af sin slags. Omvendt, vil Obama mon imødegå alle republikanernes krav og “sælge så meget ud” af demokraternes arvegods, at han kan få repræsentanernes velsignelse? Næppe. Således fortaber en frihandelsaftale sig formentlig i det politiske spil og må vente til efter næste præsidentvalg – dermed bliver det næppe før 2016, at den frihandelsaftale kommer i hus. Alt dette skal ses i lyset af, at EU og USA hidtil ikke har haft nogen frihandelsaftale. Eftersom begge parter tilsammen suverænt dominerer verdensøkonomien er det derfor en yderst vigtig frihandelsaftale. Muligvis den vigtigste frihandelsaftale på bilateralt niveau til dato. Derfor er det vigtigt, hvem der får æren for den - demokraterne eller republikanerne?

Tilbage i Europa ser tingene selvfølgelig anderledes ud. Her har Handelskommissær Karel De Gucht, som er hovedansvarlig for frihandelsaftalen på vores side af atlanten, udtalt at det, som frihandelsaftalen i virkeligheden handlede om var at USA og EU nu skulle “gang up on China”. Altså holde sammen mod Kina. Det er vel også derfor USA og EU indtil videre ikke har forhandlet en sådan aftale på plads; der var ingen der skulle holdes nede før. Men nu hvor Kina stiger i det globale hieraki er der behov for at rotte sig sammen og det gør man så. Så meget for EU som et frihandelsprojekt, som borgerlige ellers ynder at kalde det. Det De Guchts udtalelser afslører med al tydelighed er, at EU ikke fokuserer på frihandel, men protektionisme. Det handler ikke om at handle med USA, men om at beskytte sig mod Kina.

Så sænk I bare forventningerne med det samme….

Følg min blog her: http://www.voxliberalis.dk/eu-usa-frihandelsaftale-det-sidste-borgerlige-hab/

Kilde: