Manden der kom ind fra det yderste højre

Som vi ofte ser bruger journalisten (her Berit Ertmann fra JP) betegnelsen "Det yderste højre" om politiske synspunkter, hun har problemer med at f...

Henrik Ræder Clausen,

11/06/2014

Som vi ofte ser bruger journalisten (her Berit Ertmann fra JP) betegnelsen "Det yderste højre" om politiske synspunkter, hun har problemer med at forstå. Paradoksalt nok bruges helt samme betegnelse om national-socialister, der jo ikke har meget til fælles med Tea Party bevægelsen.

Læser man artiklen vil man se at David Brat står fast på den amerikanske forfatning, herunder retten til at bære våben, at han ønsker at USA selv skal styre indvandringen til landet, og at han åbent vedkender sig vores kristne fundament. Her er det formuleret sådan:

Vores rettigheder kommer fra Gud, ikke fra regeringen.

Det gør ham naturligvis 'stokkonservartiv' i journalisters forståelse af den moderne, progressive verden.

Men synspunktet er idehistorisk korrekt, idet forståelsen af individuelle rettigheder som umistelige, ikke givet af nogen hersker, kommer af den hellenistisk-kristne filosofi i Middelalderen.

Det synspunkt kunne også være formuleret sekulært:

"Borgernes rettigheder er fundamentale og umistelige, ingen regering har nogen ret til at krænke disse rettighederne. Da de ikke er givet af regeringen, kan de heller ikke fjernes af regeringen."

At sejren til David Brat kan give Republikanerne svære problemer er sikkert så sandt, som det er sagt.

Opdatering:
JP har, uden at notere at artiklen er opdateret, nu fjernet betegnelsen "Det yderste højre" fra overskriften.