Når naturkræfterne spiller med musklerne

Vulkanudbrud på Montserrat Keglevulkanen Soufriere Hills Montserrat er en lille britisk vulkanø i øgruppen De Små Antiller der danner "grænse" mell...

_slettet_bruger_12686 Ikke angivet,

27/06/2014

Vulkanudbrud på Montserrat

Keglevulkanen Soufriere Hills
Montserrat er en lille britisk vulkanø i øgruppen De Små Antiller der danner "grænse" mellem det Caraibiske Hav og Atlanterhavet. Nærmeste naboer er Antigua mod NØ og Guadeloupe mod SØ. Øen havde i 1995 ca. 12.000 indbyggere som hovedsagelig levede af at dyrke frugt, grøntsager og bomuld.
Den 18. juli 1995 begyndte øens keglevulkan, Soufriere Hills, for første gang i historisk tid at rumle. Først et lille udbrud med damp og aske, og senere mere intense perioder med seismisk aktivitet og kraftige søjler af damp og aske.
I juni 1997 og igen i august fandt voldsomme udbrud sted med kilometerhøje damp- og askesøjler og glødende lavastrømme. Disse nåede i begyndelsen af august udkanten af hovedbyen Plymouth hvor bygninger blev sat i brand.
I dagene efter forekom flere udbrud med voldsomme lavastrømme samt røg- og askesøjler på op til 12 km's højde. Den midterste del af øen som hidtil var blevet betragtet som sikker, blev nu evakueret. 80% af bygningerne i Plymouth var enten ødelagte eller beskadiget, og der lå et askelag på over 1 meter. På Antigua, 40 km mod NØ, mærkede man også askenedslag.
Indtil julen 1997 forekom der med jævne mellemrum eksplosioner og jordrystelser samt mindre vulkanudbrud med lavastrømme og askeregn. I enkelte tilfælde var der i askeregnen også glødende klippestykker på 2-3 cm i diameter. Anden juledag uddybedes udbruddene med dødsensfarlige glødende askelaviner som væltede ud af krateret og nærmest faldt ned ad siden på vulkanen hvorved en række landsbyer blev ødelagt.
Askelaviner forekommer fordi der er meget vand i magmaen. Så længe magmaen er under tryk nede i jorden er vandet opløst, men så snart magmaen bevæger sig op mod og ud på overfladen, falder trykket, og vandet bliver til damp og udvider sig voldsomt. Vanddampen får lavaen til at splittes i millioner af små askepartikler der bl.a. holdes svævende i lavinen af den damp der stadig undslipper. Det var en sådan glødende askelavine der på få minutter i 1902 dræbte 30.000 mennesker i havnebyen St. Pierre på øen Martinique der ligger ca. 200 km SSØ for Montserrat.
Efter udbruddene i julen 1997 tog de vulkanske aktiviteter af. I løbet af efteråret 1998 og vinteren 1999 forekom der med mere eller mindre regelmæssige mellemrum en række vulkanske aktiviteter. Siden er der til stadighed sket en opbygning af materiale hvilket bl.a. viser sig "buler" på vulkanen. Med mellemrum går der hul på "bulerne", og lava og aske vælter ud. Men der er stadig mulighed for at der kan forekomme et vulkanudbrud af en sådan styrke at store dele af selve vulkanen ryger med i braget.

Evakuering
Montserrat er en ø i det britiske commonwealth og som sådan styret af en guvernør og en administration. Efter udbruddene i begyndelsen af august 1997 gav den britiske administration ordre til at befolkningen på den centrale del af øen skulle evakueres. Men evakueringen gik langsomt bl.a. fordi der var utilfredshed med den kompensation den britiske regering tilbød. I begyndelsen af 1999 var ca. 4.000 af øens oprindelige ca. 12.000 indbyggere fortsat på øen på trods af videnskabsmændenes advarsler om et muligt altødelæggende udbrud.
Med eller uden økonomisk kompensation viser udviklingen på Montserrat at mange mennesker er villige til at trodse selv de største farer for at bevare deres hjem og det liv de hidtil har kendt. Og selvom Soufriere Hills fortsat er aktiv, er de tidligere beboere begyndt at vende tilbage til øen.

Kilde: