Tænketank: USA's fattige lever relativt godt

Af Simon Espersen, 180Grader

Simon Espersen,

26/09/2011

Af Simon Espersen, 180Grader.dk

"Mere end hver syvende amerikaner er fattig," skrev Jyllands-Posten den 13. september med henvisning til nye tal fra USA's nationale statistikorgan - ”The Census Bureau”. Her fremgik det at:

"Andelen af fattige i den amerikanske befolkning steg til 15,1 procent i 2010, og andelen har ikke været højere siden 1993". Ifølge Associated Press betyder dette at USA nu er det industrialiserede land i verden, der har den højeste andel af fattige indenfor sine grænser.  I et kortere nyhedsindslag om emnet bruger AP samtidig en god del af indslaget på at tale om frygten for at sulte i USA.

Den amerikanske tænketank The Heritage Foundation offentliggjorde imidlertid samme dag som ”The Census Bureau” sit bud på, hvordan det reelt står til med fattigdomssituationen. Her mener man at fattigdomsbegrebet mildest talt er blevet udvandet.

Ifølge tænketanken betyder det at  være "fattig" i USA i almindelighed at ens børn er velnærede; at man ikke selv sulter; at man har gode transportmuligheder; at man har adgang til underholdning; at man som fattig i USA har god plads i sin bolig sammenlignet med middelklassen i andre industrilande (og bedre end de fleste europæiske lande); og at man for en meget stor andel af de fattiges vedkommende råder over alle de øvrige fornødenheder, som man forbinder med middelklasse. - Og så ejer 40 procent af "de fattige" i USA i øvrigt deres egen bolig.

Heritage: Sult og forarmelse aflyst
Sult er ifølge Heritage undtagelsen for praktisk talt alle fattige i USA. Heritage citerer fra det amerikanske landbrugsministeriums egen statistik, hvor det fremgår at: ” 96 procent af fattige forældre oplyste at deres børn aldrig var sultne på noget tidspunkt af året, som følge af at man ikke havde råd til mad; at 83 procent af de fattige familier sagde, de havde tilstrækkeligt mad at spise; og at 82 procent af de fattige voksne oplyste, at de aldrig i de forløbne år havde været sultne på noget tidspunkt på grund af mangel på penge til mad."

Andre statslige undersøgelser viser ifølge Heritage, at det gennemsnitlige indtag af proteiner, vitaminer og mineraler for fattige- og middelklasse-børn praktisk talt er det samme og altovervejende ligger over de anbefalede normer. Sult og forarmelse er således ikke på nogen måde udbredt, sådan som indslaget i AP giver indtryk af, men er i stedet en helt ekstrem undtagelse blandt de allerfattigste amerikanere:

"Ifølge deres egne udsagn, har den gennemsnitlige fattige tilstrækkelige midler til at varetage alle essentielle behov samt til at opnå lægebehandling for familiemedlemmerne i løbet af året, når behovet er der", lyder det fra Heritage.

USA's fattige sulter således ikke. Men det gør imidlertid 925 millioner mennesker i de ikke-industrialiserede lande, som ifølge "The World Food Programme" ikke får tilstrækkeligt med mad til at kunne leve et normalt og aktivt liv.  På organisationens hjemmeside: www.wfp.org  optræder USA således heller ikke over de 72 lande i verden, hvor sulten ifølge WFP hersker. Det gør i stedet 41 lande i Afrika, 8 lande i Syd- og Mellemamerika; 18 lande i Asien og 5 lande i Mellemøsten.

Hver tredje fattige i USA har to eller flere biler
Men hvad så med den materielle fattigdom, når nu sulten omtalt i AP har vist sig at være en "and"?  I modsætning til mange fattige danskere, har fattige amerikanere altovervejende råd til bil og enten kabel eller parabol-tv. Heritage bringer således følgende data om de fattige indhentet fra andre statslige undersøgelser: 

  • 80 procent af de fattige husstande har airconditioning. (I modsætning hertil havde kun 36 procent af den samlede befolkning airconditioning i 1970.)
  • 92 procent af de fattige hustande har mikrobølgeovn.
  • Henved 3/4 har en bil eller truck, og 31 procent af de fattige har to eller flere biler eller trucks.
  • Henved 2/3 har kabel- eller sattelit-tv
  • Halvdelen af de fattige har en PC, og hver syvende har to eller flere computere.
  • Mere end halvdelen af de fattige familier med børn har videospil såsom Xbox eller playstation.
  • 43 procent af de fattige har internet
  • 40 procent af de fattige har en vaskemaskine
  • 1/3 af de fattige har wide-screen plasma tv eller LCD TV
  • Omkring 1/4 af de fattige har en digital videooptager såsom TiVo
  • Mere end halvdelen af de fattige har en mobiltelefon.


Fattige i andre dele af verden – inklusive den lille milliard i ulandene der er underernærede - ville således  med stor sandsynlighed være lykkelige for at kunne være fattige i USA. Ifølge Heritage har man som fattig i USA i øvrigt også mere beboelsesplads end det er tilfældet for den gennemsnitlige og ikke-fattige europæer. Og 40 procent af de fattige i USA ejer deres eget hjem.

"Der er ingen tvivl om at fattige familier kæmper for at få enderne til at mødes. Men i de fleste tilfælde så kæmper de for at kunne betale for airconditioning og betalings-tv-regningen såvel som for at få mad på bordet. Så selv om fattige husholdninger bestemt ikke lever luksuriøst, så er deres faktiske levestandart helt anderledes end det billede af den dybe forarmelse, som promoveres af aktivister og af mainstream-medier ", lyder det fra Heritage.

Denne artikel er kommet i stand takket være penge fra 180Graders superbrugere, der har tegnet et abonnement til 39 kr. om måneden. Du kan blive superbruger ved at klikke her.

Læs mere:

 

Understanding Poverty in the United States: Surprising Facts About America's Poor
http://www.heritage.org/Research/Reports/2011/09/Understanding-Poverty-in-the-United-States-Surprising-Facts-About-Americas-Poor
http://www.heritage.org/Research/Commentary/2011/09/Understanding-Poverty-in-the-US

Poverty is a Car, DVD Player and Xbox
http://www.heritage.org/Research/Commentary/2011/07/Poverty-is-a-Car-DVD-Player-and-Xbox

The Census Bureau
http://www.census.gov/compendia/statab/cats/income_expenditures_poverty_wealth.html

Kilde: