USA: ingeniør-studerende smidt i en celle uden mad og drikke i 5 dage... prøvede at begå selvmord

Så er vi der igen: De dejlige og venlige myndigheder, her amerikanske DEA, der rask væk og i bedste GESTAPO-stil låser folk inde og smider nøglerne...

Claus Andersen,

04/05/2012

Så er vi der igen: De dejlige og venlige myndigheder, her amerikanske DEA, der rask væk og i bedste GESTAPO-stil låser folk inde og smider nøglerne væk.

I 5 dage blev den begavede ingeniørstuderende Daniel Chong, 23, "glemt" af myndighederne. Han kunne tydeligvis høre dem, han hørte andre fanger der kom og gik, men ligemeget hvor højt han skreg eller råbte om hjælp, så kom der ingen for at se til ham. Han måtte drikke sin egen urin for ikke at dø af tørst. På 3. dagen begyndte han at hallucinere. Han knuste til sidste sine briller for at ridse en afskedsbesked til sin mor i sin arm: "sorry mom". Han prøvede til sidst at begå selvmord ved at sluge de knuste brilleglas. Først på 5. dagen blev han reddet.

Hans forbrydelse? Den ingeniørstuderende Chong røg marijuana til en fest sammen med andre studerende. DEA bustede festen i bedste action-man-stil med skarpladte våben, råberi og trusler om at skyde. DEA fandt på stedet exstacy-piller, svampe, et par håndvåben og beslutede at alle 8 festdeltagere skulle anholdes på stedet.

DEA har i Californien og andre steder i landet på seneste slået ekstra hårdt ned på marijuana og andre stoffer. Senest med den "succesfulde" lukning af Oaksterdam University og fængsling af universitets leder. For marijuana er jo af det onde og USA fører krig mod stoffer: "the war on drugs". Derfor er alle, der indtager stoffer forbrydere, og dem der sælger stoffer de skal bare rådne op i spjældet: hvad siger du til livstid for lidt salg af marijuana og svampe/syre??

Pt. dør der nu hver dag omkring 50 mennesker i Mexico i forbindelse med "the war on drugs". USA har op igennem 80'erne, 90'erne og 00'erne pålagt lande, hvorfra stofferne udspringer, at gå hårdere til værks imod narko-industrien. Det har og det sætter stadig uhyggelige voldsspiraler igang. Der er sommetider flere døde i Mexico på en dag end døde på en hel dag i Nigeria, Syrien, Yemen, Afghanistan og Irak til sammen. Volden i Mexico har sågar taget til i 2012, nogle dage har antallet af døde været op imod de 100. Det kan selv ikke muslimske lande leve op til, lande som man ud fra mediernes dækning og visse debattørers ivrige engagement ellers kunne få indtryk af var de farligste steder på jorden.

Men hvem er det dør?  Det er nemlig ikke kun "bad guys", det er alt fra piger og drenge på vej til skole, til cafegæster, diskoteksgæster, uskyldige civile der sidder i den forkerte bus på det forkerte tidspunkt og bliver fanget i en "road block": samtlige passagerer mejes ned med maskingevær, en slags ildprøve som kartellernes håndlangere skal bestå for fortsat at kunne lege med. Der er også folk, der ligefrem skal dø fordi de vælger afvænning. Sådan afskrækker man stof-brugerne fra at stoppe med deres vaner.
Narkobrugere er der ellers overraskende nok relativt få af i Mexico - også selvom landet jo svømmer i stoffer til billige penge. Nej, det er USA der stadigvæk er den helt store aftager og fortsat vil være det. Selvom man har kriminaliseret stof-brug i uhørt omfang, omkring 1 mio. sidder i fængsel i USA for besiddelse af stoffer, så synes kurven ikke at have toppet. Den gennemsnitlige amerikanere ryger faktisk mere marijuana end den gennemsnitlige hollænder, sidstnævnte kan fåadgang til sit stof på lovlig vis, det kan amerikaneren for det meste ikke og særligt ikke pt. hvor der også slås hårdt ned på gråzonen 'medical marijuana'.

Men hvad hører vi europæerer egentlig om konsekvenser af "the war on drugs" i medierne? Der intet i Mellemøsten der er for småt til at det ikke skal nævnes i europæiske medier? Men ved folk, hvad der foregår i Latinamerika? Har det været fremme i medierne at man har fundet massegrave i Mexico? De 145 lig der blev gravet op for 1 år siden, hvor selv politiet var indblandet i svineriet. Eller hvad med de 30 lig der blev fundet et par dage senere, og endnu en med hele 177 lig, hvor flere af de dræbte viste sig at have været buspassagerer dræbt i en "road block". Allerede i 2010 fandt man en massegrav med 55 lig. Og så var der jo også lige de 52 mennesker der i august 2011 blev brændt ihjel ved højlys dag i et casino i Monterrey. Selv ikke tidligere så populære feriemål som Acapulco går ram forbi: en natklub blev stormet af mænd med AK-47 og 10 døde. Og igen i Monterrey: 20 mennesker dræbt i nattelivet. Og sådan kunne man blive ved.... +50.000 dræbte siden Mexico i 2006 indledte en offensiv på foranledning af USA. Tryk avler modtryk: vi har set det med Christinia herhjemme.

Man kan følge med på Borderlandreport.com, en blog der får det meste med. Det hele opdateres med ucensurerede billeder og video og er en daglig påmindelse om hvor latterlig "the war on drugs" i virkeligheden er. Selv de ekstremt ubehagelige og blodige afskæringer af hoveder og lemmer, som kartellerne benytter sig af, kan man opleve, hvis man ellers har maven til det.

Det er vist ingen hemmelighed at flere dør af følgerne af "the war on drugs" i Mexico end der er folk der dør af indtagelse af stoffer i Amerika og Europa.

Mexico er hårdt ramt, men det er bare et land blandt mange i Latinamerika: Honduras, El Salvador, Venezuela, Guatemala, Jamaica, Bahamas, Colombia, Den Dominikanske Republik, Brazil og Panama er alle lande der på papiret har flere mord end Mexico og på samme måde kæmper med en uhørt forråelse af samfundet.