Når det ikke altid er nok kun at “tale med hovedet” ved en psykolog

Cecilie Brandt,

09/08/2018

Mia Schwartz kender alt til, hvordan det ikke altid kun er nok at “tale med hovedet”, når man søger hjælp til en svær situation. Begynder man i stedet at lytte mere til kroppen, kan det blive et skridt mod at få mere balance i sit liv.

Mia arbejder som krisepsykolog i Aarhus, og bliver opsøger af klienter, enten fordi de har angst, stress eller traumer så har folk oftest kropslige reaktioner på det de har været udsat for. Men - ofte så glemmer mange at stoppe op og forholde sig til det som kroppen bærer på. Hun har derfor gjort det til en levevej, at forene psykologien med elementer fra yogaens verden.

Man kan vel næsten sige, at vi i Danmark er opdraget ind i en kultur hvor:
vi er vant til at lægge mærke til vores tanker og følelser
vi er vant til at tolke på tankerne og følelserne og
vi er vant til at forstå os selv ud fra hvilke tanker og følelser vi har om os selv

Man kan derfor godt komme til at overse, hvor meget ens krop kan bære rundt på.

To verdener mødes

Dem som dyrker yoga oplever ofte en helt speciel ro bagefter. Man arbejder meget fokuseret med kroppen og åndedrættet, og at være opmærksom på hvordan hele kroppen meget præcist bruges i hver øvelse. Mange oplever at få større mental balance, et bedre humør og mere ro i sig selv.

Denne måde at arbejde på kan være rigtig positiv i en travl hverdag, hvor man ikke altid tager sig tiden til at stoppe op og mærke sig selv.

Når folk kommer ved Mia har mange prøvet andre terapiformer tidligere. Men - de opsøger hende fordi de stadig ikke har fået det bedre. Hun beskriver hvordan: Det kan være enormt givende at arbejde ud fra en forståelse af, at kroppen i høj grad også er blevet ”ramt” når du har oplevet noget meget ubehageligt. Kroppen vil ikke nødvendigvis lytte til din fornuft og dine tanker, når du fortæller kroppen, at den skal slappe af. Det kan både være frustrerende og smertefuldt ikke at føle, at kroppen lytter.

Når yogaen og psykologien arbejder sammen

Når Miaz arbejder med kroppen i terapi er det med samme formål som i yoga:

I terapien arbejder hun med, at man gearer ned og noterer hvordan man har det i kroppen. Mange oplever at det giver utrolig meget mening, at man også arbejder med sin krop når man får hjælp til fx stress, angst eller et traume. Måske kan du kende det fra dig selv hvis du er ked af det eller omvendt har en rigtig god dag. Det mærkes forskelligt i kroppen, ens puls kan stige, man kan opleve ubehag i kroppen eller en utrolig lettelse i kroppen, og ens kropsholdning og kropssprog ændrer sig.

… så hvorfor skulle vi ikke også arbejde noget mere med det der sker i kroppen?

Mia hjælper sine klienter med, at fokusere mere på kroppens signaler. Det skal hjælpe folk med, at få en større kontakt til deres krop, og at lytte mere til deres krop. Ved at aktivere kroppen i terapi, kommer kroppen mere i balance samtidig med at man også arbejder mentalt med sig selv. De fleste finder en større ro, fordi de lige pludselig også kan hjælpe sig selv gennem kropslige øvelser, som man lærer i terapien.