Ved denne temperatur sover vi bedst

Kristian Kelsen,

05/03/2018

Det kan være svært at blive enige om, hvad termostaten i soveværelset skal stå på. Vi har prøvet af afkode mysteriet og giver dig her vores bud på, hvilken temperatur der er den ideelle at sove til.

Mange hælder til, at skrue temostaten på radiatoren op på 3-4 stykker, men hvis du vil have en rigtig god nattesøvn, skal du faktisk lade din dyne varme dig frem for varmen i rummet.

Du risikerer nemlig at få det så varmt, at du hele tiden skifter fra at ligge med dynen over dig, til at kaste den fra dig mens svedperlerne driver fra panden.

Ved at have kigget på meninger og holdninger fra en række af landets søvneksperter, har vi set en bred enighed om, at temperaturen skal ligge lige omkring de 14-18 grader. 


Temperaturen har betydning for REM-søvnen

Når du sover, befinder du dig i forskellige søvnstadier som består af henholdsvis REM, let søvn og tung søvn. Dertil bruger du også en stor del af natten på at være vågen - uden at du behøver at kunne huske det.

Din nattesøvn består typisk af 15-25% REM, 40-60% let søvn, 12-23% dyb søvn og 5-20% vågen.

I fasen hvor du befinder dig i REM, oplever du i højere grad at drømme, en højere hjertefrekvens og din indånding vil ofte være hurtigere. 

Når du vågner midt om natten, ofte fordi at du haft det så varmt, at du er begyndt at svede meget, befinder du dig oftest i REM-fasen.


Kvinder vil gerne have det varmere end mændene

Det kan være, at du allerede nu stiller dig uenig i de 14-16 grader, som vi tidligere beskrev som den ideelle temperatur at sove i. Det er helt op til jeres personlige præferencer - og der er også en forskel at spore hos mænd og kvinder. 

Kvinder har som fingerregel et større behov for varme, så det er ikke ualmindeligt, at det er dem som skruer op for termostaten, hvis der er blevet lige lovlig koldt i soveværelset.


Åbne vinduer giver hedeture og større varmeudgifter

Hører du til en af dem, der gerne vil sove med et vindue på klem, har du helt sikkert oplevet, at vågne badet i sved. Også selvom at du egentlig følte dig rigtig godt tilpas, da du lagde dig til at sove.

I takt med at det bliver koldere, som det eksempelvis er lige nu, er det ikke super godt for din søvn, hvis du ligger og veksler mellem at have det koldt og varmt. Det gør det også sværre at fyre op med fyringsolie eller kontinuerligt at skulle justere alverdens termostater rundt omkring. 

Kroppens eget termostat sidder i hypothalamus i hjernen, og hvis den hele tiden skal justere sig alt om det er koldt eller varmt, så vågner du. Så ved at have en dyne som passer til årstiden og/eller temperaturen i soveværelset, så kan du på den måde sikre dig selv en bedre søvn.