De forskellige teknologier på bredbånd

Mathias Clausen,

03/09/2018

De forskellige teknologier på bredbånd 

Stort set alle danskere har i dag bredbånd. Bredbånd i de danske hjem er blevet mere og mere almindeligt i takt med at alting bliver digitalt. Vi modtager private mails, arbejdsmail, breve fra det offentlige, betaler regninger, bestiller tandlæge tid og meget mere via internettet. Vi kan ufattelig mange ting på internettet, og det vil være svært at undvære den dag i dag. For bare 10 år siden var det langt fra alle danskere der havde bredbånd i deres hjem, men den tid har ændret sig. Og i takt med at, internettet er blevet så stor en del af vores hverdag, forbedre udbyderne også hele tiden deres kabler og måder at levere billigt bredbånd til de danske hjem på. Har du nogensinde undret dig over hvordan du modtager dit bredbånd og hvilke teknologier der findes i dag. 

Bredbånd via telefonstikket 

Bredbånd via telefonstikket er den ældste teknologi vi har. Når man får bredbånd via telefonstikket, så vil det altså sige at man får bredbånd via de gamle telefonkabler. Telefonkablerne stammer tilbage fra dengang hvor alle hjem havde en fastnettelefon. Det er altså den samme forbindelse som fastnettelefoni leveres på, at der også leveres bredbånd på. Telefonkablerne i jorden kaldes også for kobberforbindelser, som har to tråds kobber kabler. I gamle dage var TDC de eneste som leverede bredbånd på telefonkablerne. Det har ændret sig siden, for i dag levere flere forskellige udbyder bredbånd via telefonkablerne. I mange hjem er det kun muligt at få en bredbåndsforbindelse via telefonstikket, da der ikke er installeret antenne eller fiber. Kendetegnet ved bredbånd via telefonkablerne er at, det som reel ikke er en vanvittig hurtig hastighed der kan tilbydes, og det er uanset hvilken udbyder man vælger. Telefonkablerne er ikke speciel stærke, og der kan typisk tilbydes en hastighed på mellem 10-40 mbt. Den præcise hastighed afhænger dog af den pågældende adresse. 

Bredbånd via antennestikket 

Mange af os får tv-signal igennem kabel-tv. Det er også igennem kabel-tv at bredbånd via antennestikket leveres. Så hvis du får leveret dit tv-signal via et antennestik, så kan du højst sandsynlig også få leveret bredbånd igennem et antennestik. Når det kommer til et antennestik, så er det tv som er det bærende produkt. For at du kan få leveret bredbånd, skal der være en returvej på din antenneforbindelse. Bredbånd igennem antennestikket kaldes også for en coax forbindelse. En coax forbindelse er en skærmet kabelteknologi, hvor du kan trække en større hastighed en du kan på telefonkablerne som vi skrev om først. På coax kan man i nogle hjem trække helt op til 1000 mbt. Så går det altså hurtigt! Teknologien om at kunne levere en hastighed på 1000 mbt. er forholdsvis ny, og derfor er det langt fra alle med et antennestik som kan få den forbindelse. Men hastighederne på coax er generelt høje, og der kan sagtens leveres både 100 og 300 mbt. på en coax forbindelse. 

HIPER er en udbyder af bredbånd, som levere bredbånd på både telefonstik, antennestik og via fiber. Du kan nemt se hvilken hastighed HIPER kan levere til dit hjem, ved at indtaste din adresse på deres hjemmeside. Du får et hurtigt overblik over hvilken teknologi der tilbydes, samt hvilken hastighed du kan få. Når du skal bestille bredbånd fra HIPER kan du få rabat ved at bruge denne rabatkode.

Bredbånd via fiber 

Fiber er den nyeste teknologi indenfor bredbånd. Fiber bliver leveret med lyslederkabler. Lyslederkabler er utrolige tynde, og er faktisk tyndere end menneskehår. Alligevel er lyslederkabler i stand til at kunne levere en utrolig stabil og hurtig internetforbindelse til de danske hjem. Lyslederkablerne er hurtigere end antenne og telefonkabler, og grunden til det er at, lyslederkabler generelt kan bærer mere data end de andre. Det vil sige at tabet af data er langt mindre på lyslederkabler end på telefon og antennekabler. Fiber kommer som sagt igennem lyslederkabler. Det kaldes lyslederkabler fordi man sender lys igennem disse kabler. De forskellige lyskabler påvirker ikke hinanden når der leveres data, hvilket betyder at der på en fiberforbindelse er en enorm stor kapacitet til at levere hurtigt og stærkt internet til de danske hjem. Fiber er meget populært, og det er bestemt ikke uden grund. På en fiberforbindelse er du sikret en stærk forbindelse, som hele tiden er stabil grundet de små lyslederkabler. Ligesom bredbånd via antennestikket er det ikke alle hjem som kan få leveret fiber, dog er muligheden for at få gravet fiber ned og ind til dit hus stor. Der er masser af energiselskaber som tilbyder at grave fiber ind i huset. På fiber kan du mange steder få en forbindelse helt op til 1000 mbt. Men hvis du syntes at det er en lille smule overkilled, kan du selvfølgelig også sagtens få en lavere forbindelse. Eksperter mener at, fiber er fremtiden!