5 gode råd når du skal købe drømmebolig

Tomas Petersen,

06/03/2018

Til trods for et brandvarmt boligmarked, kunne Finans fredag berette, at der i 2017 blev givet rabatter for hele 6,3 mia. kr.

Men hvordan forhandler man sig til de store rabatter og gode forhold, når man står som førstegangskøber?

Christopher Wagner har mange års erfaring med forhandling, først som ejendomsmægler og nu som køberrådgiver hos Bomae. Han peger på fem ting, man som køber skal være opmærksom på, når man begiver sig ud på boligmarkedet for første gang.

1. Ejendomsmægleren værdiansætter før tilstandsrapporten

Køber du bolig for første gang, er det vigtigt at huske på, at ejendomsmægleren værdiansætter boligen, før der bliver lavet tilstandsrapport. Derfor er Christopher Wagners første råd til køberen, at man kigger på, hvor meget det koster, at sætte boligen i stand ud - og holder det beløb op mod ejendomsmæglerens værdiansættelse.

2. Stærk konkurrence blandt ejendomsmæglere tvinger salgsprisen opad

Ejendomsmægleren tjener kun penge, hvis han får ejendommen i kommission. Derfor er det altid prisen, han vil konkurrere på, fortæller Christopher Wagner.

»Sælger vælger som regel den mægler, der kan tilbyde den højeste salgspris. Som køber er du derfor nødt til at vurdere, om boligen er sat for højt, og hvorvidt ejendomsmægleren er en lykkeridder – særligt når der er så skarp konkurrence mellem mæglerne lige nu,« siger Christopher Wagner.

Han fortæller, at mange førstegangskøbere går galt i byen, når de tror, at ejendomsmægleren tjener både sælger og køber.

»Ejendomsmægler er ansat af sælger og er alene sat i verden for at få den maksimale salgspris i hus,« siger Christopher Wagner, der i sin tid som ejendomsmægler sågar oplevede købere, der spurgte ham til råds om boligen.

»Det er jo som at lukke ulven ind til fårene,« konstaterer han.

3. Glem rådene til familiemiddagen

Førstegangskøbere har det med at læne sig op ad velmenende råd fra venner og familie.

»Men bare fordi ens onkel f.eks. har købt bolig to gange før, gør det ham ikke til en ekspert,« siger Christopher Wagner.

Man er nødt til at opsøge rådgivning på området, som dækker hele forløbet. F.eks, Køberrådgivning der dækker alt fra Købermægler, Finansiel Rådgivning til Boligadvokat  og som er samlet et sted, i én pakke.

»Ingen bolighandler er ens. Det er derfor vigtigt, at man rådfører sig med folk, der har minimum 30-40 bolighandler bag sig og kan lægge en ordentlig plan. Nervøsiteten hos førstegangskøbere er enorm, og derfor er det vigtigt, at du ikke bliver pumpet med en masse internt modstridende råd og i sidste ende træffer en beslutning, der kan dig koste flere millioner kroner. « 

4. En bolig er ikke en standardvare

Sælgere er mennesker, der har haft oplevelser gennem deres bolig. Hvis et ældre ægtepar f.eks. har boet i et hus i 40 år, så skal købstaktikken tage højde for, at parret kan være følsomme omkring forhold, der ikke umiddelbart har noget at gøre med huset som sådan.

»Det nytter ikke noget, at en potentiel køber uden videre får en håndværker til metodisk at kritisere boligens fejl og mangler, hvis nu manden i hjemmet selv har bygget huset. De er selvfølgelig sælgere, men først og fremmest mennesker, og derfor spiller det følelsesmæssige også ind.

Ejendomsmæglere er ofte dygtige til at fortælle en historie om boligen, påpeger Christopher Wagner. Desuden skraber mange interesserede købere også informationer sammen om ejeren og selve huset. Her er det blot vigtigt, at man holder sig til fakta.

»Baserer du din taktik på baggrund af indicier, skal du være ualmindelig heldig, hvis det skal påvirke prisen. Det er en høj risiko at løbe som boligkøber. Så hellere lave en taktik på noget, du ved, frem for noget du tror,« siger Christopher Wagner.

5. Boligmarkedet er varmt, men..

De nye låneregler er noget, der skræmmer i markedet. Renten er også begyndt at røre på sig. Alle de her faktorer giver flashback til finanskrisen og boligboble. Det skal man som køber udnytte, mener Christopher Wagner.

»Der begynder at tegne sig et billede af, at markedet er for varmt. En rentestigning vil jo også skære ud i markedet for købere. Alligevel tror mange sælgere, at de lige nu mere eller mindre kan sætte prisen, som de har lyst. Det skal man som køber udnytte,« siger Christopher Wagner.

Har man har fulgt alle disse råd, men alligevel ikke lander huset, er det ikke spildt arbejde.

»Er du som køber klædt på med fakta og argumenterer for din sag, så kan du jo kun håbe på, at modparten vil lytte,« siger Christopher Wagner.

I sidste ende handler det om, at bruge den information, man som køber indsamler, på bedste vis. Hvis ikke logisk argumentation virker, så anbefaler han, at man sender et skriftligt tilbud. Det er altid meget sværere for en sælger at takke nej til et skriftlig tilbud end et mundtligt.

»Vinder en anden buddet, fordi han eller hun har købt med hovedet under armen, er det deres ulykke,« mener Christopher Wagner.

»En fejlvurdering af et boligkøb kan få store konsekvenser for den enkelte familie. Det er kæmpe beløb, vi taler om. Der skal ikke ret meget til, før du har skudt ved siden af det, der svarer til en årsløn.«