Hvad sker der i Polen?

Året der gik i polsk politik prøver at forklare, hvad der egentligt sker mentalt i Polen, og hvorfor landet mentalt er på vej væk fra EU

Michael Hardenfelt,

29/12/2017

Året der gik i polsk politik prøver at forklare, hvad der egentligt sker mentalt i Polen, og hvorfor landet mentalt er på vej væk fra EU.

Den polske regering står fortsat med flertal i meningsmålingerne, og synes med sine sociale tiltag og enkle kommunikation at have godt tag i den brede og forarmede del af befolkningen.

Konflikten med EU handler basalt set om to forskellige rets- og demokratiopfattelser. Regeringens basale holdning er, at jura er uvæsentlig. Love kan ændres, fortolkning af love kan ændres, det eneste væsentlige er folkets vilje, og folkets vilje udtrykkes af et flertal i parlamentet. Netop derfor kan de hævde, at det polske system er mere demokratisk end de systemer, som ellers findes i EU, for her indskrænkes folkets vilje af regler og systemer.

Regeringens synspunkt står i modstrid med det synspunkt, som er herskende i EU-landene; at lovene – og i særdeleshed grundloven – står over parlamentet. Folket (parlamentet) kan ændre loven, men det må ske i overensstemmelse med denne. Det, vi ser i Polen, er afslutningen på dette system. Flertallet kan alt.

Det er svært at se en hurtig udgang på konflikten, men hvis det står til Polens stærke mand, Jaroslaw Kaczynski, så gør det ikke noget, hvis Polen forlader EU.