Tobaksindustrien betalte

Af Jesper Schou HansenMusikeren Klaus Kjellerup har i en klumme på 180Grader meget svært ved at acceptere, at der er videnskabeligt belæg for, at i...

Slettet Bruger,

12/10/2008

Af Jesper Schou Hansen

Musikeren Klaus Kjellerup har i en klumme på 180Grader meget svært ved at acceptere, at der er videnskabeligt belæg for, at ikke kun rygning - men også passiv rygning - er farligt.

Derfor har han fundet en række personer, som han mener, kan dokumentere hans påstand om, at passiv rygning ikke er så farligt, som det eksempelvis fremgår af ikke-ryge kampagnen HELP, der kører i alle 27 EU lande.

Blandt andet har Kjellerup fundet den svenske professor Robert Nilsson, og beskriver ham som en kendt svensk toksikolog, der siger, at risikoen ved passiv røg er "hypotetisk". Måske er Klaus Kjellerup ikke klar over det, men Robert Nilsson optræder på en liste over Philip Morris' internationale consultants - altså folk der har fået penge af tobaksindustrien. Philip Morris er en af verdens største tobaksproducenter. Robert Nilsson er da heller ikke nogen anerkendt svensk toksikolog, men derimod en berygtet en af slagsen.

Det er i forskerkredse almindelig kendt, at især den amerikanske tobaksindustri har betalt for udsagn og for at lade eksempelvis skuespillere ryge på film. Det gælder eksempelvis Clark Gable, Cary Grant, Spencer Tracy, Joan Crawford, John Wayne, Bette Davis m.fl. Så betaling er et velkendt fænomen for tobaksgiganterne.

Derefter fremhæver Klaus Kjellerup en række forskere, der blandt andet optræder på et website, der ligesom Kjellerup taler imod rygeforbud. Det gælder Dr. Geoffrey Kabat, men Klaus Kjellerup glemmer imidlertid at nævne, at Dr. Geoffrey Kabat tydeligt siger, at man ikke kan udelukke effekten af passiv rygning. Han glemmer også at nævne, at undersøgelsen blev stærkt kritiseret for sine metodeproblemer og internationalt er blevet imødegået, da den eksempelvis har registreret tidligere rygere som "ikke-rygere" - og det giver så et helt skævt resultat.

Kjellerups tredje påstand er, at vi slet ikke kan stole på de amerikanske sundhedsmyndigheder. Som Klaus Kjellerup skriver - og jeg citerer: "Det er imidlertid politiske alibi-rapporter, konstrueret af de røg-forskrækkede myndigheder i USA med det formål 'at klæde politikerne på' til at indføre rygeforbud i USA." Citat slut. Den slags underlige konspirationsteorier, tror jeg, taler for sig selv.

Rygning - også passiv rygning - er farligt. Uanset om Klaus Kjellerup vil indse det eller ej. Hans indlæg er et ualmindelig uklædeligt forsøg på at retfærdiggøre passiv rygning - det dræber 2.000 danskere om året.

Jesper Schou Hansen er pressekontakt for ikke-ryge kampagnen HELP

Kilde: