Wilders er "en af os"

Af Torben Mark PedersenEn mand eller kvinde der er parat til at forsvare sin og andres ytringsfrihed med livet som indsats

Slettet Bruger,

11/05/2009

Af Torben Mark Pedersen

En mand eller kvinde der er parat til at forsvare sin og andres ytringsfrihed med livet som indsats. Han eller hun er i mine øjne en helt.

Geert Wilders er en af frihedens helte. Han sætter livet på spil for at kæmpe for din og min ret til at ytre os frit, til at kritisere religiøse doktriner og ditto mørkemænd og profeter, og han lever under politibeskyttelse pga. trusler fra radikale islamisters side. Af den grund er han blevet et symbol på kampen for ytringsfriheden.

Jeg må hellere skynde mig at tilføje, at når jeg hylder Wilders som en helt for hans indsats for ytringsfriheden, så betyder det ikke, at jeg deler hans holdninger på alle andre områder. Absolut ikke. Jeg elsker også Hamsuns bøger uden at dele hans tyskvenlige holdninger under krigen. Er der plads til en tilsvarende nuanceret holdning til Geert Wilders?

For de fleste er der ikke, for Wilders er én, der deler vandene. Spørgsmålet om Wilders deltagelse i den forestående anti-radikaliseringskonference har udviklet sig til et politisk slagsmål mellem Dansk Folkeparti og Liberal Alliance og mellem politikere i regeringspartierne indbyrdes. Liberal Alliance har modsat sig hans deltagelse med argumentet om, at han ikke er det oplagte valg, og andre gode folk som CEPOS-juristen Jacob Mchangama har peget på, at der er langt mere oplagte talere til netop en anti-radikaliseringskonference.

Det besynderlige er, at når talen falder på Wilders, så føler selv moderate politikere trang til at lade de gode argumenter hvile til fordel for skældsord. Således kalder Anders Samuelsen Wilders for en "freak" - altså et misfoster eller vanskabning - og en fanatisk antimuslim. Selv i dansk udlændigepolitik er det et uhørt sprogbrug, og selv om Geert Wilders er formand for et af navn liberalt parti i Holland, føler Anders Samuelsens sig kaldet til i en opinion i Berlingske Tidende at fremhæve, at Wilders ikke "en af os" (liberale?) i kampen mod "dem" (islamisterne, formoder jeg). Det er en holdning, der har fået gode liberale til at spørge, på hvilken side Anders Samuelsen selv står? På ytringsfrihedens eller på den gode smags side?

Det er ikke frisind, tolerance og åbenhed for fremmede kulturer, der karakteriserer Wilders, og der er ingen tvivl om, at han kan være bevidst provokerende og med vilje siger ting, der kan fornærme muslimer. Det er måske dårlig stil, man kan finde det både uklogt og usympatisk, men gør det ham til en freak eller fanatisk antimuslim?

Jeg ved ikke så meget om, hvad Wilders har sagt i den ene eller anden sammenhæng, men der er ingen tvivl i mit sind om, at Wilders er antiislamist, og det må være en hædersbetegnelse for enhvert frihedsorienteret menneske. Når Wilders knytter islamisme sammen med islam, så gør han ikke andet end, hvad islamisterne selv gør. Man kan bare spørge imam Abdul Wahid Pedersen, ifølge hvem islam er et hele, hvor man ikke kan vælge og vrage.

Wilders har sagt ting, der kan fornærme muslimer, og ifølge Anders Samuelsen er det en tom og underlødigt manifestation at ville insistere på at kalde Muhammed for pædofil, men for de otteårige piger i Saudi-Arabien og i Yemen, der er blevet tvangsgiftet til midaldrende mænd og misbrugt seksuelt, er det alvorlige overgreb, og man kan ikke komme uden om, at sharialovgivningens accept af tvangsægteskaber, barnebrude og voldtægt i ægteskabet hænger sammen med, at Muhammeds eget dadelværdige liv er et forbillede for millioner af muslimer. Med mordet på Theo van Gogh og mordtruslerne mod Kurt Westergaard i erindring må en undersøgelse af betydningen af Muhammed som forbillede forøvrigt være et oplagt fokusområde for en antiradikaliseringskonference.

Der er ingen tvivl om, at Wilders har sagt ting, jeg som liberalist må tage klart afstand fra. Jeg har derfor ikke noget ønske om at melde mig ind i en Geert Wilders-fanklub, hvor jeg skal forsvare alt, hvad han står for. Men selv om han har sagt ting, jeg ikke kan stå inde for, så synes jeg, det er vigtigt at markere, at Geert Wilders hører til på den rigtige side i kampen mod den totalitære islamisme og i kampen for ytringsfrihed. Han er en frihedskæmper, der sætter livet på spil for at forsvare ytringsfriheden og retten til at kritisere religion. Alene af den grund er jeg parat til at sige, at Wilders er "en af os". En af os der ikke vil gå på kompromis med den personlige frihed af hensyn til den gode tone.

Torben Mark Pedersen er Ph.D., formand for Liberal Alliance i Københavns storkreds og medlem af partiets hovedbestyrelse

Kilde: