Selvkontrol forebygger misbrug og kriminalitet

Ikke angivet Ikke angivet,

11/08/2018

Hvad har betydning for et godt liv? Hvor bør man sætte ind hvis man ønsker bedre resultater? Man har længe fokuseret på intelligens, indlæring og kognitive færdigheder. Eller på de begrænsninger, som følger af at vokse op i en familie med lav socio-økonomisk status. Dette er der nu meget, der tyder på er en ineffektiv indsats.

Dunidin undersøgelsen har set på disse spørgsmål. Selv om deltagernes familiers socio-økonomiske status og deres intelligenskvotient var en stærk indikator af deres egen senere økonomiske situation, så viste det sig at ringe selvkontrol gav en væsentlig bedre indikation og en mere sikker forudsigelse af deres senere økonomiske status og indkomst.

Ved 32 års alder var 47% af deltagerne blevet forældre. Deres selvkontrol som børn indikerede sandsynligheden for at deres børn voksede op med enlige forældre eller to forældre (altså at deltageren enten var enlig mor eller fraværende far).

Ved 32 års alderen var børn med lav selvkontrol mindre tilbøjelige til at have opnået de forskellig “byggeklodser”, der udgør en stærk økonomisk situation: Ejer bolig, investeringer, pensionsplan (New Zeeland). Børn med ringe selvkontrol var også tilbøjelige til at kæmpe med økonomiske problemer i deres voksenliv: De angav at have penge problemer, havde flere gældsproblemer. Lav selvkontrol i barndommen var en stærkere indikator for disse senere problemer end social klasse og intelligenskvotient. Data omkring økonomiske forhold blev verificeret af de informanter, som deltagerne havde udpeget: De blev af disse vurderet til at være forholdsvis dårlige til at håndtere deres økonomi.

Det blev også undersøgt om de børn, der havde den ringeste selvkontrol have en uforholdsmæssig stor indflydelse på indtrykket af sammenhæng mellem selvkontrol og senere helbred, økonomi og kriminalitet. Dette blev gjort ved at fjerne den gruppe deltagere, der lå i den ringeste femtedel for målt selvkontrol. Efter gennemførelse af samme analyse, sås der stadig en signifikant lineær sammenhæng mellem selvkontrol og tendenser for helbred, økonomi og kriminalitet. Selv efter at have fjernet både den ringeste og den bedst femtedel af deltagerne fra analyse data, vedblev der at være denne lineære sammenhæng.

Som voksne udviste børn med ringe selvkontrol ikke noget øget risiko for depression, men de havde derimod en øget risiko for stofmisbrug, selv efter kontrol for social klasse og intelligenskvotient.

Denne forbindelse mellem selvkontrol og stofmisbrug blev verificeret via personer, som undersøgelsens deltagere havde udpeget som informanter, og som kender dem godt: Som voksne blev børn med ringe selvkontrol vurderet af disse personer til at have større alkohol og stofmisbrugsproblemer.

Kilde: