Leder: Foghs ven i Pilestræde

At regeringens spindoktorer rykker i felten for at miskreditere en journalist, der går ministrene på nerverne, er ikke usædvanligt

Slettet Bruger,

24/01/2009

At regeringens spindoktorer rykker i felten for at miskreditere en journalist, der går ministrene på nerverne, er ikke usædvanligt. Men at en spindoktor, sådan som Information kan fortælle, iler til forsvar for en presset journalist, det er vist aldrig set før. Det er statsministerens særlige rådgiver, Michael Ulveman, der føler behov for at hjælpe Berlingske Tidendes politiske kommentator, Thomas Larsen, som i de senere dage har været under anklage for at være Foghs ven i Pilestræde - altid villig til at udlægge enhver sag til statsministerens fordel.

Michael Ulveman har ifølge Information sendt en sms til TV 2's politiske redaktør, Henrik Qvortrup, hvori han spørger, om det kan have sin rigtighed, at tv-stationen gerne benytter Politikens Peter Mogensen, som ifølge Ulveman er oppositionspartierne venligt stemt, mens Thomas Larsen, som 180Grader har kunnet fortælle, er forment adgang til at analysere dansk politik på skærmen, netop med den begrundelse at han er for partisk. Det er altså sådan, Statsministeriet ser på sagen: Når Peter Mogensen, der ifølge Ulveman er oppositionens foretrukne politiske kommentator, kommer på skærmen, så skal Thomas Larsen, der er statsministerens mand, også have lov - for ligesom at få lidt balance i tingene.

Det kan synes logisk i Statsministeriet, men for Thomas Larsen og Berlingske Tidende bliver affæren endnu mere pinlig, end den i forvejen var. Ingen Christiansborg-journalister og ingen andre politiske kommentatorer har ønsket at forsvare Thomas Larsen mod angrebene for partiskhed. Årsagen er, at Thomas Larsens vennesæle behandling af statsministeren igennem flere år har været et samtaleemne blandt de politiske journalister. Man taler om, at ingen sag er så dårlig for regeringschefen, at Thomas Larsen ikke vil kunne udlægge den, som at "Fogh kommer styrket ud af ..." - indsæt selv en regeringskrise efter eget valg.

Kun i Statsministeriet har man så meget gavn af Berlingske Tidendes politiske kommentator, at man gerne vil hjælpe ham. Spindoktor Ulveman bekræfter på den måde makkerskabet mellem landets øverste politiske leder og den politiske kommentator fra landets tredjestørste avis.

På Berlingske Tidende bør dette betragtes som en alvorlig sag. Avisens øverste chef, Lisbeth Knudsen, skrev ved sin tiltræden disse bevingede ord om Thomas Larsen på sin blog: "De politiske kommentatorer og analytikere har utvivlsomt stor indflydelse på meningsdannelsen. Thomas Larsen fra denne avis er et godt eksempel på sådan en troværdig analytiker, fordi mange både inden for og uden for Christiansborg stoler på hans indsigt og næse for situationen."

Det var ikke sandt dengang, det blev skrevet, men der kom ikke offentlig debat om sagen. Det nye er, at katten nu er sluppet ud af sækken.

Kilde: