Regeringen har ladet det sejle i kommunerne

LEDER: Blandt VK-regeringens mange svigt siden magtovertagelsen i 2001 er den enorme villighed til at lade det offentlige forbrug eksplodere og den...

Ole Birk Olesen,

20/06/2011

LEDER: Blandt VK-regeringens mange svigt siden magtovertagelsen i 2001 er den enorme villighed til at lade det offentlige forbrug eksplodere og den totale laden stå til i forhold til at få kommunerne til at vise mådehold med skatteydernes midler nok det allerstørste svigt.

Intet sted ses det mere tydeligt end i den nye "Konkurrence- og Forbrugerredegørelse" fra Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen. Her fremgår det, at kommunerne fortsat kun konkurrenceudsætter en fjerdedel af den del af den kommunale opgaveløsning, som de faktisk kan indhente tilbud på fra andre leverandører end kommunerne selv.

På den måde spildes milliarder og atter milliarder af skattekroner hvert år, fordi kommunerne hellere vil gøre tingene med deres egne ansatte end at spørge ude i byen, om der evt. skulle findes leverandører, som kan løse opgaverne billigere.

Da regeringen kom til, kunne den have gjort noget ved dette problem ved at gøre den enkelte kommune mere ansvarlig for egen økonomi, uanset om den er god eller dårlig. Men regeringen med daværende indenrigsminister Lars Løkke Rasmussen i spidsen gik i stedet den modsatte vej, og øgede omfordelingen af penge mellem kommunerne, så deres incitament til at tilvejebringe gode forudsætninger for en solid økonomi med lave skatter, produktive borgere og en dynamisk erhvervsudvikling blev mindre, fordi det altsammen blot resulterer i, at der skal lægges flere penge i udligningspuljen. Omvendt gjorde regeringen det mere fordelagtigt for kommunerne blot at lade økonomien sejle, fordi der til den slags kommuner bliver bevilget flere udligningstilskud i dag end i 2001.

Det forholder sig med kommuner som med mennesker, for kommunerne er ledet af mennesker: Behandler man dem som børn, så opfører de sig som børn. Det er på tide, at kommunerne bliver introduceret til voksenlivet.

Kilde: