S-SF skylder svar: Hvem skal betale?

LEDER: Socialdemokraterne og Socialistisk Folkeparti beklager sig for tiden voldsomt over et regnestykke fra Skatteministeriet, der fortæller om de...

Ole Birk Olesen,

24/01/2011

LEDER: Socialdemokraterne og Socialistisk Folkeparti beklager sig for tiden voldsomt over et regnestykke fra Skatteministeriet, der fortæller om de mulige finansieringskilder, som S-SF-regeringsalternativet kunne tænkes at benytte, hvis de to partier kommer til magten og skal have de offentlige finanser til at hænge sammen. For blandt mulighederne er jo, at boligejerne på den ene eller den anden måde kommer til at betale en del af regningen. En anden mulighed kunne være, at det bliver erhvervslivet, der skal hoste op. Begge muligheder indgår i Skatteministeriets spekulationer.

Men i stedet for at hidse sig op over, at der gættes på den måde i ministeriet, kunne Socialdemokraterne og SF jo gøre det eneste hæderlige, som naturligvis er at fortælle vælgerne, hvordan de faktisk har tænkt kradse pengene ind. Så vil spekulationerne automatisk ophøre, for man vil have fået syn for sagn.

Givet er det, at pengene mangler. Det hul på 10 mia. kr. i S-SF-planerne, som Skatteministeriet nu har regnet sig frem til, handler om forudsætningerne for den såkaldte "Fair løsning"-plan, men selv hvis man sluger denne plan råt, så mangler Socialdemokraterne og SF omkring 16 mia. kr. i 2020. Det var i hvert fald et tal, som SF-finansordfører Ole Sohn ikke havde væsentlige indvendinger imod, da han for nylig blev præsenteret for det i en Deadline-udsendelse på DR2.

Hvad vil man gøre ved det? Det er da ikke et urimeligt spørgsmål at stille. Nogen skal jo betale, for der står faktisk ikke et pengetræ på Slotsholmen, hvor kommende finansminister Henrik Sass Larsen eller kommende skatteminister Nick Hækkerup kan få dækket deres umættelige behov. Så hvem må bøde?

Det har vælgerne da krav på at vide inden valgdatoen, og hvis de ikke får det at vide, så har enhver - også Skatteministeriet - selvfølgelig ret til at spekulere alt det, de lyster, og også ret til at tale højt om det.

Kilde: