Seneste fra venstrefløjens forbudsmani: Forbyd små friskoler

LEDER: De danske folkeskoler er ikke engang tæt på at være verdens bedste, selvom de er blandt verdens dyreste, men dansk skoletradition indeholder...

Ole Birk Olesen,

28/04/2010

LEDER: De danske folkeskoler er ikke engang tæt på at være verdens bedste, selvom de er blandt verdens dyreste, men dansk skoletradition indeholder da heldigvis den mulighed, at man kan tage sine børn ud af skolen og lade dem undervise i en fri- eller privatskole og få en stor del af de penge med, som en plads i folkeskolen koster. Det giver frihed for familierne til at vælge den skole, der passer bedst til lige netop dem, og det giver konkurrence til en folkeskole, der ellers ville kunne udvikle sig uhindret og uden konsekvenser i endnu dårligere retning.

De frie skoler har imidlertid altid været en torn i øjet på venstrefløjen, som helst ser, at alle børn køres igennem den samme skolemaskine for at sikre den totale lighed i samfundet. Og senest har man hos Socialdemokraterne nu fundet på, at de små friskoler skal lukkes:

"Masser af små kommuneskoler med 100 eller 150 elever bliver lukket og slået sammen for at sikre det faglige miljø. Vi synes også, at der skal være et ordentligt fagligt miljø på friskolerne," siger partiets gruppeformand, Carsten Hansen.

Socialdemokraterne udviser her, som så ofte før, en grundlæggende mistillid til, at børnenes forældre - ja, sådan nogen har de fleste børn faktisk - på egen hånd kan vurdere, om deres børn får nok ud af skolegangen. Det kan forældrene ikke, mener Socialdemokraterne, og derfor må der socialdemokrater til, som kan sørge for lukning af skoler, der ikke passer ind i den fra København udtænkte velfærdshegemoni.

Skal vi ikke lige finde tilbage til en grundantagelse for det demokrati, som de fleste trods folkestyrets mange fejl alligevel finder bevaringsværdigt: Hvorfor tør vi betro mennesker at stemme om styringen af det politiske system? Det er fordi, vi antager, at de ved, hvad der er bedst for dem selv. Hvis vi ikke længere tror på, at folk, som folk er flest, ved, hvad der er bedst for dem selv, hvorfor skulle vi så tilsende dem et stemmekort hvert 3.-4. år?

Hvis Socialdemokraterne tror på, at danskerne er i stand til at vælge de politikere, som bedst vil kunne styre hele den danske folkeskole, så bør det ikke være uantageligt for Socialdemokraterne at tro på, at de samme danskere også er i stand til at vælge den rigtige skole til deres egne børn.

Kilde: