180.000 husstande har fravalgt licensen

Slettet Bruger,

16/10/2007

Det kan godt være, at licensbetalingen til Danmarks Radio er tvungen, men det er der nu efterhånden ganske mange danskere, som vælger at se stort på. DR vurderer selv, at indtægterne fra de mange danskere, der har fravalgt licensen, er i størrelsesordenen 342 millioner kroner. Det skriver Berlingske Tidende.

180.000 husstande og 60 procent af erhvervslivet har valgt ikke at betale til Danmarks Radio. Generaldirektør Kenneth Plummer, der netop har stået i spidsen for DR's spareplan på 287,5 millioner, kunne godt tænke sig, at danskerne blev nødt til at framelde sig licensen i stedet for at tilmelde sig, men han afviser heller ikke en finansiering over den almindelige skattebillet.

"Enhver model, der kan resultere i flere licensindtægter til public service, hilser jeg velkommen," siger Kenneth Plummer til Berlingske Tidende.

Frameldingsmodellen har tidligere været i spil på Christiansborg. Socialdemokraterne og Socialistisk Folkeparti var varme fortalere for den opkrævningsmetode, men kunne ikke finde støtte til den i folketingssalen. Og heller ikke en finanslovsbetalt tv-station ser ud til at have gang på jorden.

"Min opfattelse er ikke, at DR skal på finansloven. DR skal være så selvstændig som mulig. Desuden er der en tendens til, at når man er på finansloven, så går det nok - så er der andre, der betaler," siger de Konservatives nye kulturordfører, Flemming Hansen.

Mere effektiv opkrævning
Et bredt flertal i Folketinget bakker op om Hansens hovedkonklusion. Og fra borgerligt hold opfordrer man DR til at få bedre fat på licensfravælgerne.

"DR har et incitament til at komme dem til livs. Jeg forstår problemstillingen, men jeg forstår ikke, at man ikke har haft mere fokus på det. Der er behov for en langt større indsats," siger Venstres kulturordfører Ellen Trane Nørby til Berlingske Tidende.

Kritikken afvises dog af Kenneth Plummer blandt andet med henvisning til en igangværende kampagne, der ifølge generaldirektøren har givet "rigtig mange tilmeldinger".

To partier i Folketinget ønsker fortsat at få sat DR på finansloven. Det er Enhedslisten og Det Radikale Venstre.

[email protected]

Kilde: