Anders Samuelsen: "Vi er mere reformivrige end de andre"

Slettet Bruger,

08/05/2007

Af Ole Birk Olesen

Ny Alliance kommer i Folketinget. Det vil en af de tre stiftere, Anders Samuelsen, godt vædde om, hvis nogen er friske. En af grundene er, at partiet ifølge Samuelsen taler til den store gruppe af vælgere, som gerne vil have velfærdsstaten reformeret. De vælgere, som er skuffede over regeringens midterkurs.

"Det kan godt være, vi ikke er reformivrige nok i en liberalistisk forstand, men vi er mere reformivrige end de andre," siger Anders Samuelsen til 180Grader.dk.

Et af de trumfkort, han hiver frem, er en skattereform, der har som målsætning, at ingen i Danmark skal betale mere end 40 procent af deres løn i indkomstskat.

"Det er absurd, at man skal tjene 1.000 kroner for at kunne give en håndværker 100 kroner i hånden. På den måde vil lægen og læreren og alle mulige andre hellere lægge fliser end at beskæftige sig med det, de er gode til. Vi skal også have en skattereform, fordi vi vil øge efterspørgslen efter den arbejdskraft, som i dag har svært ved at finde en plads på arbejdsmarkedet. Så det er både en social politik og en liberal politik," mener Anders Samuelsen.

Ifølge Anders Samuelsen går Ny Alliance ikke af vejen for at bruge såkaldte dynamiske effekter, d.v.s. forventninger om øget arbejdsudbud, til at finansiere skattelettelser.

"Vi er ikke blege for at diskutere ufinansierede skattelettelser i forventning om, at den øgede dynamik i samfundet vil få det til at hænge sammen på længere sigt. Ligesom Ole Stavad, Lykketoft og Marianne Jelved, da de lavede deres skattereform i starten af 90erne. Den lod de delvist være finansieret med forventning om dynamiske effekter. Det kort skal vi også have på bordet."

Så I mener, at man kan regne med dynamiske effekter?

"Jeg tror personligt på det, men det skal ikke ske ud fra en trossag, men fordi man mener, det er en god investering. Fordi der er behov for at gøre det, og fordi det kan være en isbryder i forhold til den misundelsesdagsorden, som altid popper op, når vi snakker skattereformer."

Kilde: