Blüdnikow: Blekingegadebanden var ikke et isoleret fænomen

Danmark har haft sit selvopgør over samarbejdspolitikken under besættelsen, men venstrefløjen har aldrig set sin tidligere fascination af voldelige...

Slettet Bruger,

17/01/2008

Danmark har haft sit selvopgør over samarbejdspolitikken under besættelsen, men venstrefløjen har aldrig set sin tidligere fascination af voldelige revolutioner i øjnene. Det mener historiker og kulturmedarbejder på Berlingske Tidende, Bent Blüdnikow, der i et interview med Information beskriver støtten til Blekingegadebanden hos det venstreradikale miljø.

"Efter min opfattelse var Blekingegadebanden udsprunget af tanker, der i bred almindelighed var på venstrefløjen. Partiet VS havde også kontaktfolk i PFLP, og det var interessant nok de samme personer, som Blekingegadebanden også havde kontakt med," siger Bent Blüdnikow til Information.

Han hævder desuden, at "når man analyserer ligheder og forskelle mellem højre- og venstreradikalisme, så er en af de klare ligheder anti-semitismen." Bent Blüdnikow nævner den såkaldte Z-fil, som Blekingegadebanden samlede over bl.a. fremtrædende danske fortalere for Israel. Listen blev udleveret til PFLP i Damaskus.

Betændt jødehad
"Her er vi virkelig inde ved et af de betændte områder, hvor venstrefløjen forarget vil protestere: Vi er da ikke jøde-hadere ... Men i 1970'erne var den nye anti-semitisme hægtet på den såkaldte anti-zionisme, som kan kaldes en stærk tro på, at jødiske kræfter var i tæt alliance med USA-imperialismen, og at jøder potientielt var reaktionens femte kolonne. I sidste instans var jøderne nogen, der skulle gøres op med, når revolutionen kom," siger Blüdnikow.

Vi skal ikke bare mindes den jødiske Anne Frank, men også "den sovjetiske eller kinesiske Anne Frank", der døde i kommunistiske regimer, siger Blüdnikow. Han mener, at venstrefløjen har forsøgt at fortrænge den voldsromantik, der herskede i egne rækker.

"Det væsentlige budskab er, at vi har at gøre med en bevægelse og ikke bare 10 gale mennesker i en pervers afsides gruppe. Disse ekstreme tanker blev delt af mange på venstrefløjen - ikke blot i Danmark, men i Europa - og i sin seneste bog om Rote Arme Fraktion har Peter Wivel jo netop gjort meget ud af RAF's antisemitiske synspunkter. Efter min opfattelse er det alt, alt for nemt bare at beskrive Blekingegadebanden som nogle ekstremister, hvis tanker i øvrigt ikke fandt grobund i den pæne del af venstrefløjen," siger han til Information

[email protected]

Kilde: