Medlem af Blekingegadebanden står frem

Anders Riis-Hansens dokumentarfilm Blekingegadebanden har biografpremiere på fredag, men allerede i aften kan man opleve et tidligere medlem af ban...

Slettet Bruger,

17/03/2009

Anders Riis-Hansens dokumentarfilm Blekingegadebanden har biografpremiere på fredag, men allerede i aften kan man opleve et tidligere medlem af banden stå frem i et åbenhjertet interview på DR1. Det skriver dr.dk.

"Jeg står frem nu. I et vist omfang har jeg siden 1988 forsøgt at lægge fortiden, handlingerne og ulovlighederne bag mig, ud fra en forestilling om, at jeg igennem afsoningen også havde sonet," siger Bo Weymann ifølge dr.dk om tiden efter det voldelige røveri af Købmagergades Posthus i København i 1988, hvor Blekingegadebanden skød og dræbte den 22-årige betjent Jesper Egtved Hansen.

Otte bandemedlemmer blev efterfølgende dømt for røveriet, groft hæleri, overtrædelse af våbenloven og omfattende dokumentfalsk. Det lykkedes dog aldrig at bevise hvem af medlemmerne, der skød den unge betjent, derfor blev ingen af dem dømt for mordet.

"I mange år efter opholdet i det danske fængselssystem følte jeg behov for at komme videre i mit eget liv, men jeg mener, at min historie bør fortælles til alle. For i dag ved jeg, at jeg tog fejl. Helt fejl. Hvad jeg gjorde, var på ingen måde glorværdigt," siger Bo Weymann, og tilføjer:

"Jeg deltager ikke i filmen for, at man skal tilgive mig, eller fordi jeg håber på en slags syndsforladelse udtrykt gennem den efterfølgende behandling i medierne. Jeg synes det er min pligt, og at det har varet alt, alt for længe, før jeg kom hertil," fortæller Bo Weymann.

Han fremhæver, at det er vigtigt for det danske samfund at få viden om hvad der fik Blekingegadebanden til at tage så drastiske midler i brug som de gjorde.

"Viden om dette kan skabe en lille brik til, at vi kan undgå det igen, også selvom tiderne og samfundsudviklingen er anderledes nu. På den måde bliver det også en slags kommentar til de unge mennesker, der i dag i vort land måtte sværme for drømmen om at lave en ideel verden i deres eget billede - koste hvad det vil. Det kan give et væsentligt element af indsigt i, hvad der kan drive politiske idealister så vidt, og kan få mennesker til at transformere idealisme til kynisk fanatisme. Gøre og mene ting, som i en begyndelse og mange år efter virker fuldstændigt bizarre. Kun på den måde kan man som samfund sætte ind imod den slags uvæsen, som jeg har haft ansvaret for," siger Bo Weymann ifølge dr.dk.

Interviewet med Bo Weymann, der også var 'Stemmen' i Peter Øvig Knudsens bøger om Blekingegadebanden, bliver sendt onsdag aften på DR1 kl. 20.30.

[email protected]

Kilde: