CEPOS: Skattekommissionen har fejlet

Regeringens mål om, at Skattekommissionen skulle fremlægge en langtidsholdbar skattereform er ikke nået med offentliggørelsen af kommissionens anbe...

Slettet Bruger,

02/02/2009

Regeringens mål om, at Skattekommissionen skulle fremlægge en langtidsholdbar skattereform er ikke nået med offentliggørelsen af kommissionens anbefalinger i dag, mener tænketanken CEPOS.

"Enten kommer regeringen senere i februar med et mere ambitiøst skatteudspil. Eller også må der en ny skattereform til om få år, der bringer marginalskatten ned på et holdbart niveau," siger CEPOS' cheføkonom, Mads Lundby Hansen: "En reduktion i den øverste marginalskat fra 63 til 55 pct. er ikke international konkurrencedygtig og ej heller tilstrækkeligt til at sikre hænder og hjerner på arbejdsmarkedet på længere sigt."

Mads Lundby Hansen sammenligner Danmark med andre vestlige lande og konkluderer, at vi selv med en gennemførelse af alle Skattekommissionens anbefalinger ikke kommer tæt på at kunne konkurrere med dem om at tiltrække de mest produktive mennesker til landet som arbejdskraft.

"Skattekommissionen finder et råderum til lavere skat på 35 mia.kr. Havde Skattekommissionen anvendt råderummet optimalt, kunne alle danskere få en marginalskat på omkring 43 pct. Det ville være på niveau med USA, England og Schweiz. Det kunne være århundredets skattereform, men kommissionen nøjes med et skridt i den rigtige retning," siger han og fortsætter:

"Man må undre sig over, at kommissionen anvender 2/3 af råderummet på skattelettelser, der har en meget beskeden effekt på arbejdsudbuddet. Kun 1/3 anvendes på det, der virkelig batter noget, som nemlig er en lettelse i mellem- og topskat."

[email protected]

Kilde: