Danmark beskyldes for censur på internettet

Danmark blokerer i forvejen for visse sider med ulovlig fildeling, og regeringen vil nu have, at man også skal blokere for udenlandske spillesider,...

Slettet Bruger,

31/05/2009

Danmark blokerer i forvejen for visse sider med ulovlig fildeling, og regeringen vil nu have, at man også skal blokere for udenlandske spillesider, som ikke har licens. Det er en meget farlig glidebane, advarer flere organisationer, herunder Dansk Industri, Dansk Energi og Advokatrådet, ifølge Berlingske Tidende.

Sammen med Tyrkiet og Kina er Danmark det eneste land i verden som blokerer for den svenske fildelingsside piratebay.org. De russiske musiksider AllofMP3.com og MP3Sparks er også blokeret.

"Danmark er, så vidt jeg ved, det eneste land i Europa, hvor private rettighedshavere kan kræve blokering, f.eks. fordi de mistænkes for at blive benyttet til at krænke ophavsrettigheder. Det sker uden at orientere eller indkalde dem, der har internetsiden," siger Clement Salung Petersen, adjunkt i civilproces på København Universitet, til Berlingske Tidende.

Blokeringer af internetsider ser dog ikke ud til at stoppe her. For få uger siden kom det frem, at flere flyselskaber havde vildledende priser på deres hjemmesider. Det socialdemokratiske medlem af Europaparlamentet Christel Schaldemose mente, at det var et problem, "som betyder, at vi må overveje, om EU skal have lov til at lukke de ulovlige hjemmesider".

Samtidig kom regeringen med et forslag til ændringer af spillemarkedet. En vigtig del af udspillet var muligheden for at blokere for udenlandske bookmaker- og casinosider, som ikke har licens.

Særligt sidstnævnte forslag har fået flere organisationer til at reagere i et læserbrev i Berlingske Tidende.

"Forslaget fra regeringen kan i værste fald blive begyndelsen til enden for det frie internet, som danskerne er blevet vant til, og som er værd at værne om, hvis vi fortsat vil have mulighed for at blive forargede, når kineserne eller den nordkoreanske regering blokerer for udenlandske hjemmesider, som ikke falder i den siddende regerings interesse," skriver Dansk Energi, Dansk Industri, Advokatrådet, Telekommunikationsindustrien og Foreningen for Interaktive Medier.

Adjunkt Clement Salung Petersen bakker op om kritikken.

"Det er bekymrende, at man hellere vil spærre for borgernes adgang til internetsteder, end at søge at retsforfølge dem, der menes at begå ulovligheder," siger han til Berlingske Tidende.

Tidligere i maj forsøgte Ministerrådet i EU og EU-Kommissionen at få gennemført en kommunikationspakke, der skulle medføre oprettelsen af et statsligt organ, som skulle holde øje med internetkunder, der bruger ulovlig fildeling. Hvis organet opfangede ulovlig fildeling hos en internetkunde skulle det samtidig være muligt at lukke fuldstændigt for internetforbindelsen i en periode - uden at sagen blev vurderet af en dommer. Europa-Parlamentet afviste dog i sidste øjeblik kommunikationspakken og forslaget er derfor røget tilbage på forhandlingsbordet.

[email protected]

Kilde: