Den danske velfærdsstat kapper familiebåndene

Danske ældre er ifølge en international undersøgelse af 21 landes befolkninger de mindst solidariske med deres egne familier

Slettet Bruger,

19/06/2008

Danske ældre er ifølge en international undersøgelse af 21 landes befolkninger de mindst solidariske med deres egne familier. De vil ikke hjælpe deres børn, hvis det går ud over deres egen velfærd, og de mener ikke, at de i en sen alder skal bidrage økonomisk til familiens ve og vel. Det skriver Kristeligt Dagblad.

Årsagen er den danske velfærdsstat, mener seniorforsker Mai Heide Ottosen fra Socialforskningsinstituttet.

"I Sydeuropa har man en større forpligtelse over for familien. Vi er uden tvivl et individuelt samfund, men det hænger sammen med velfærden. Vi stiller krav om, at staten skal tage sig af os, mens det i andre lande er familien, der sørger for hinandens helbred," siger Mai Heide Ottosen til Kristeligt Dagblad.

Velfærdsstaten har reduceret familien til alene at skulle bindes sammen af følelser, supplerer sociolog Eva Steensig fra Lighthouse Cph, og det går ud over de forpligtende familiebånd.

"Fællesskab kommer i dag til udtryk ved, at man fejrer familien på et symbolsk plan igennem familiefester. Vi føler ikke det samme ansvar for hinanden, for vi er vant til at klare os selv. Det gælder også de ældre. Jeg har svært ved at se, at vi vender tilbage til italienske tilstande med hele familien i ét hus," siger Eva Steensig.

Kun i Japan er de ældre lige så usolidariske med deres familie som i Danmark. Topplaceringerne indtages til gengæld af lande som Frankrig og Indien, skriver Kristeligt Dagblad.

[email protected]

Kilde: