EUs handelsstrategi koster Danmark dyrt

EU-Kommissionen har sovet i timen, når de har nægtet at indgå bilaterale handelsaftaler i naiv forventning om at den såkaldte Doha-runde, der skal ...

Slettet Bruger,

11/09/2008

EU-Kommissionen har sovet i timen, når de har nægtet at indgå bilaterale handelsaftaler i naiv forventning om at den såkaldte Doha-runde, der skal munde ud i en global WTO-aftale, snart kan afsluttes. Og dermed går danske eksportvirksomheder glip af milliardindtægter. Det skriver business.dk.

"Det er meget skadeligt for dansk eksport, at EU-Kommissionen har forholdt sig så passivt. Derfor må regeringen trække i arbejdstøjet og øge presset på Kommissionen, så vi får indgået nogle bilaterale aftaler med lande, som er vigtige for dansk og europæisk eksport," udtaler Freddy Svane, administrerende direktør i Landbrugsrådet, til business.dk.

Indtægterne fra dansk svineeksport til Japan er eksempelvis faldet fra lidt over 5 milliarder kroner i 2005 til 3,7 milliarder kroner i 2007. En konsekvens af, at Japan har indgået bilaterale aftaler, der giver fordelagtige eksportvilkår, med en lang række lande i Asien og Sydamerika. Den store danske landbrugseksport til Japan gør, at netop dette land står øverst på Landbrugsrådets ønskeliste over nationer, som EU burde indgå en bilateral aftale med.

"Hvis EU og Japan, som lægger meget vægt på multilaterale aftaler, viser, at de ikke er blege for at handle på egen hånd, sender det et signal til en række af de øvrige WTO-aktører, som ikke er til at misforstå. Det kan øge incitamentet til at genoptage WTO-forhandlingerne, så vi endelig kan få vedtaget en eftertragtet, global handelsaftale," forklarer Freddy Svane til business.dk.

EU skal dog ikke have hele skylden for den faldende danske eksport. Den lave dollarkurs har også spillet en rolle ved at gøre amerikanske fødevarer markant billigere.

[email protected]

Kilde: