Enhedslisten skifter kurs: Vold skal ikke kunne betale sig

Enhedslisten foretager nu tilsyneladende en markant kursændring, efter at Århus igennem nogle år har udviklet sig til kampplads for højre- og venst...

Slettet Bruger,

08/08/2008

Enhedslisten foretager nu tilsyneladende en markant kursændring, efter at Århus igennem nogle år har udviklet sig til kampplads for højre- og venstrekstremes indbyrdes kampe. Hvor partiet så sent som for et halvt år siden arrangerede en fest sammen med den venstreekstreme organisation Antifascistisk Aktion, der har det som erklæret mål at komme i fysisk slagsmål med indvandrerfjendske eller -kritiske grupper på højrefløjen, og hvor Enhedslisten har en international sekretær som har været med til at stifte Antifascistisk Aktion, så advarer partiet nu imod, at kampene fra Århus skal brede sig til andre dele af landet.

"Der er ganske stor risiko for, at den udvikling, vi har set i Århus, spreder sig til andre byer, hvis man ikke slår hårdt og hurtigt ned. Ekstremister i andre egne af landet må ikke få den fornemmelse, at politisk vold kan betale sig," siger folketingsmedlem Per Clausen fra Enhedslisten til Urban.

I Århus smadrede fire unge venstreekstreme i tirsdags en bil, der netop havde sat en højreradikal af ved retsbygningen. Her står en 19-årig venstreekstrem tiltalt for at bruge peberspray mod en person fra White Pride, byens racistiske AGF-fanfraktion. Samtidigt er tre personer også med tilknytning til White Pride varetægtsfængslet for et groft overfald i juli på en ung autonom på banegården. Tidligere har også Enhedslistens lokaler i Århus været udsat for hærværk fra en højreekstrem.

I København er politiet ifølge vicepolitiinspektør Flemming Steen Munch dog ikke bange for, at kampene i Århus vil sprede sig. Han mener mere, at venstrefløjens nye bekymringer udspriger af paranoia.

"Mig bekendt har vi ikke oplevet tilstande eller episoder som i Århus. I forbindelse med rydningen af Ungdomshuset hørte vi rygter om, at højreekstremister overfaldt autonome, men det er aldrig blevet bekræftet. Det er mere tale om paranoia fra de autonomes side, hvor de benytter truslen som et påskud for at bære hætter ved optog," siger Flemming Steen Munch, der er informationschef ved Københavns Politi, til Urban.

[email protected]

Kilde: