Er Danmark et multikulturelt samfund?

Af Thomas Breitenbach Jensen Hvordan forholder de danske partier sig til spørgsmål omkring indvandrere og indvandring? Er multikultura...

Slettet Bruger,

29/03/2008

Af Thomas Breitenbach Jensen

Hvordan forholder de danske partier sig til spørgsmål omkring indvandrere og indvandring? Er multikulturalismen er realitet, og er det positivt? En ting er selvfølgelig, hvad man kan læse i deres partiprogrammer, en anden ting er, hvilken politik de rent faktisk fører.

Den borgerlige tænketank CEPOS har undersøgt de politiske partiers udvikling i holdningen til indvandringsspørgsmålet og spurgt partierne om, hvor de står i dag.

Bag undersøgelsen står Martin Ejnar Hansen, der er projektleder i CEPOS, og netop har afsluttet sin phd-afhandling om parlamentsafstemningen, og har forsket intensivt i politiske partiers partiprogrammer. Han forklarer om baggrunden for undersøgelsen:

"Vi vil gerne vise hvor stedmoderligt partierne har behandlet spørgsmålet om indvandring og integration gennem tiden, og de markante forskelle som er mellem partierne i dag på spørgsmål om Danmark som indvandringsland og multi-kulturelt samfund," siger han til 180Grader.dk.

Han understreger at det først er meget sent, omkring 1998, at partierne for alvor begynder at fokusere på indvandring og integration. Ifølge Martin Ejnar Hansen er det først når indvandringen begynder af få negative konsekvenser for befolkningen, at politikerne giver spørgsmålet opmærksomhed.

Nye koalitioner
En anden væsentlig pointe i undersøgelsen er, at partiernes svar, gives et potentiale for nye koalitioner på spørgsmålene omkring Danmark som indvandringsland og Danmark som et multi-kulturelt samfund.

"Både Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti mener at Danmark er et multi-kulturelt samfund (NA, EL og RV mener det samme), men DF ser det som noget negativt. V og K mener ikke at Danmark er et multi-kulturelt samfund. Til gengæld mener V at Danmark er og skal være et indvandringsland, mens K og DF tager markant afstand fra dette," forklarer han.

Modstridende meldinger
Han forklarer at der i flere partier, eksisterer meget omskiftelige holdninger over de seneste ti år. Holdningen til indvandringen ændrer sig simpelthen hurtigere end holdningerne til mange andre samfundsforhold.

"Eksempelvis skriver Socialdemokraterne da de kommer ind i indvandringsdebatten i 1998 i sit partiprogram at, Danmark ikke er og aldrig vil blive et multietnisk samfund. Da vi spørger dem ti år senere svarer de at Danmark er et multietnisk samfund, og at det er et udtryk ofr en positiv udvikling," forklarer han til 180Grader.dk.

Skiftet mener Martin Ejnar Hansen dog ikke at man kan drage nogle tydelige konklusioner ud af, det er snarere et tegn på, siger han, at ordførerne ikke har nogen idé om hvad partierne har ment igennem tiden.

Undersøgelsen offentliggøres i forbindelse med en konference om integration, som CEPOS afholder den 3. april.

Læs mere om konferencen her.

[email protected]

Kilde: