Fogh undsiger Connie Hedegaard: Fri økonomi er fortsat vejen til velstand

Af Ole Birk OlesenLøsningen på den internationale finanskrise er ikke at begrænse den frie markedsøkonomi, tværtimod, lyder det nu fra statsministe...

Slettet Bruger,

27/10/2008

Af Ole Birk Olesen

Løsningen på den internationale finanskrise er ikke at begrænse den frie markedsøkonomi, tværtimod, lyder det nu fra statsminister Anders Fogh Rasmussen. Flere meningsdannere og politikere på venstrefløjen samt klimaminister Connie Hedegaard fra de Konservative har ellers udnævnt "uhæmmet liberalisme" som hovedansvarlig for krisen, og de har udskrevet en recept bestående af mere statslig regulering, både på nationalt og internationalt niveau. Men medicinen er helt forkert, siger Anders Fogh Rasmussen, og det er også kineserne enige med ham i, oplyser han efter sit nylige besøg i Kina.

"Midt under finanskrisen har det været uhyre interessant at konstatere, hvordan troen på fri markedsøkonomi er usvækket i det tidligere kommunistiske land. Jeg har noteret mig, at en række politikere - mest med socialistisk observans - har været ude og erklære liberalismen og markedsøkonomien død. Men jeg skal hilse fra Beijing og sige, at det ikke er en opfattelse, der deles af de asiatiske tigre. Tværtimod var deres største bekymring, at finanskrisen nu bliver brugt som påskud til at indskrænke den frie handel," skriver statsministeren på sin blog og fortsætter:

"Vi må ikke glemme, at det er frihandlen - og de frie kapitalbevægelser - der har skabt de store økonomiske fremgange på verdensmarkedet. Som har trukket millioner af mennesker ud af fattigdom - især i folkerige lande som Kina og Indien. Frihandel vil fortsat være et lokomotiv for vækst og velstand. Den kinesiske ledelse er meget bevidst om markedsøkonomiens evne til at skabe vækst og mulighed for at reducere fattigdom."

For Anders Fogh Rasmussen har det været opløftende at opleve, hvordan de politiske ledere fra de fremstormende økonomier i Asien, herunder de kinesiske, har holdt fast i troen på de frie markedskræfter, mens meningsdannere og politikere på hjemlig grund er hoppet fra.

"Ønsket om mere frihandel blev fremført med stor styrke på EU-Asien-topmødet (ASEM), hvor 27 EU-lande mødtes med 16 asiatiske lande. Og det kom stærkt til udtryk under mine møder med den kinesiske ledelse, hvor kineserne lagde stor vægt på at få status som markedsøkonomi i forhold til EU. Troen på frihandel og vækst var opløftende. Risikoen er jo netop, at nogle lande drager de forkerte konklusioner på finanskrisen og i panik begynder at opbygge barrierer og toldmure for at beskytte deres virksomheder," skriver han.

På Det Konservatives Folkepartis landsråd for en måned siden drog Anders Fogh Rasmussens klimaminister, Connie Hedegaard, netop den konklusion, at finanskrisen nu måtte føre til en mindre fri økonomi og mere politisk regulering:

"I disse uger indser alverden, hvad vi konservative altid har vidst: At også den hæmningsløse liberalisme har sin begrænsning. Ligesom staten ikke kan styre alt - så kan markedet heller ikke! Markedet tænker kortsigtet, og bliver grådigheden for voldsom, har det utilsigtede konsekvenser - og man må ty til politik," sagde hun.

[email protected]

Kilde: